Denken

Overlijden van een dierbare10-12 jaarBelangrijk om te wetenDenken

WAT KUNNEN KINDEREN VAN 10-12 JAAR DENKEN ALS EEN DIERBARE IS OVERLEDEN?

Waarom?
Eva (10) verloor haar broer en ook zij stelt zichzelf deze vraag:Misschien ga ik zelf ook dood
Kinderen kunnen na het overlijden van een dierbare denken dat ze zelf ook dood gaan. Dat ze hetzelfde krijgen als degene die is overleden en daar ook aan zullen overlijden (bijvoorbeeld; kanker, een hersenbloeding of een hartstilstand).
Eva kent die gedachten ook:

 

De dood is een straf
Op deze leeftijd kunnen kinderen de dood als een straf zien.

Het is mijn schuld
Al zijn ze in veel opzichten al groot, kinderen van deze leeftijd hebben wel de neiging om de schuld van gebeurtenissen bij zichzelf te leggen. Ze kunnen denken dat hun gedrag het overlijden heeft veroorzaakt. Het kan zijn dat kinderen dan voor zichzelf een een reden creeëren voor iets wat ze niet kunnen verklaren. Kinderen voelen zich liever schuldig met dat gevoel als houvast, dan onschuldig en overgeleverd aan onvoorspelbare gebeurtenissen. (Uit: "En de kinderen scheiden mee' van G Neuman & P. Romanowski).

Ik moet mijn verdriet verbergen
Als kinderen van deze leeftijd merken dat hun ouders verdrietig worden als zij kun kind verdrietig zien, kunnen ze besluiten hun eigen verdriet op te bergen.

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12_2.jpg

Al zijn ze in veel opzichten al groot, kinderen van deze leeftijd hebben wel de neiging om de schuld van gebeurtenissen bij zichzelf te leggen.