Gedrag

Overlijden van een dierbare10-12 jaarBelangrijk om te wetenGedrag

WELK GEDRAG KUNNEN KINDEREN VAN 10-12 JAAR LATEN ZIEN ALS EEN DIERBARE IS OVERLEDEN?

Druk gedrag
Kinderen (jongens vaker) worden vaak drukker, geprikkelder en rustelozer.

Teruggetrokken gedrag
Sommige kinderen trekken zich terug en spelen minder met leeftijdsgenootjes. Ze zijn stiller en minder betrokken bij de groep.

Zorgen maken
Veel kinderen maken zich na het verlies van een gezinslid zorgen over zichzelf en hun gezinsleden. Ze zijn bang dat er iets met hun ouders, broer(s) of zus(sen) gebeurt of dat zijzelf ziek worden of overlijden.

Opstandig gedrag
Deze pre-pubers kunnen zich meer gaan afzetten tegen de leerkracht of leeftijdgenootjes. Dit is ‘gewoon’ in deze leeftijdsfase. Tijdens of na een ingrijpend verlies kan dit gedrag heviger zijn; het is een verdedigingswapen!

Aangepast gedrag
Soms vertonen kinderen, vaak meisjes, extreem aangepast gedrag. Ze zijn supernetjes en gehoorzaam en lezen zelfs andere kinderen soms de les.

Regressief gedrag
Kinderen kunnen regressief gedrag vertonen. Dat wil zeggen: gedrag dat niet meer bij de leeftijd past. Denk hierbij aan zich vastklampen aan ouders, bedplassen of niet alleen naar school willen lopen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Minder goed concentreren
Kinderen in deze situatie kunnen vaker even wegdromen. Ze zijn er met hun gedachten niet bij missen daardoor dingen die gezegd worden. Datzelfde gebeurt als ze met hun schoolwerk bezig zijn.
Renske (12) had hier ook last van:


Uit: Wanneer wordt het weer leuk?- een film van Jacco Groen - Springfilm

Slechtere schoolprestaties
Ze besteden soms minder aandacht aan schoolwerk dat ze moeten maken, zijn tijdelijk minder gemotiveerd.

Weinig emoties tonen
Sommige kinderen laten weinig hun gevoelens zien. Het overlijden lijkt hen op het eerste gezicht weinig te kunnen schelen. Meestal is het tegendeel waar. Ze weten zich geen raad met hun gevoelens en laten hun binnenkant voor wat het is. Of ze sluiten zich erg af voor hun gevoel als een soort overlevingsstratiegie. Dit heeft vaak tot gevolg dat volwassenen hen niet de ondersteuning geven die ze nodig hebben. Daardoor kunnen deze kinderen het idee krijgen dat ze hun verdriet niet mogen uiten.

Uitstellen van verdriet
Kinderen kunnen hun eigen verdriet uitstellen als een ouder door zijn of haar eigen verdriet emotioneel niet beschikbaar is. Het kind wacht tot het voldoende veiligheid ervaart om te rouwen.

Agressief gedrag
Kinderen kunnen zich agressiever gaan gedragen in de klas of op het schoolplein. Ze kunnen ook dingen stuk maken.

Projecteren van eigen gedachten en gevoelens op jongere broertjes en zusjes
Kinderen kunnen hun eigen gevoelens verborgen willen houden. Zij praten liever over de gevoelens van hun broertje of zusje en het feit dat ze zich daar zorgen over maken. Vaak vertellen ze zo, indirect, iets over hun eigen gevoelens.

Voor ouder(s) zorgen
Sommige kinderen (vaak meisjes) werpen zich op als steunpilaar voor de ouder(s). Het kind wordt als het ware ouder van de ouder. Dit gedrag is zorgelijk.

Rol van de overledene overnemen
Kinderen kunnen proberen de rol van de overledene over te nemen. Zo ging een meisje van elf plotseling uit zichzelf ’s ochtends fruit maken voor het gezin. Haar overleden moeder deed dat altijd en zij nam dit als vanzelfsprekend over.

Idealiseren van de overledene
Kinderen die zich niet of weinig uiten, ontwikkelen soms een fantasieleven. Hierin idealiseren zij de overledene heel sterk. Soms zo sterk dat niemand van de levenden met hem of haar kan concurreren.

Veel vragen stellen
Als kinderen van deze leeftijd zich veilig en gehoord voelen, kunnen ze heel veel vragen stellen. Vragen waarover volwassenen vaak eigenlijk niet willen nadenken. Of vragen waar volwassenen geen antwoord op weten. "Hoelang duurt het voordat Tobias as is geworden? Wat als iemand schijndood is en weer levend wordt als hij al is begraven?" De vragen komen vaak voort uit een combinatie van afschuw en nieuwsgierigheid. Zo proberen ze de betekenis van dood zijn te begrijpen. De vragen kunnen erg nuchter en praktisch overkomen.

Als bepaald gedrag heel sterk aanwezig is of heel erg lang aanhoudt, kan dit reden tot zorg geven. Zie Wanneer zorgen maken.

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12_4.jpg

Kinderen kunnen hun eigen verdriet uitstellen als een ouder door zijn of haar eigen verdriet emotioneel niet beschikbaar is.