Voelen

Overlijden van een dierbare10-12 jaarBelangrijk om te wetenVoelen

WAT KUNNEN KINDEREN VAN 10-12 JAAR VOELEN ALS EEN DIERBARE IS OVERLEDEN?

Verdriet
Zowel jongens als meisjes kunnen zich heel verdrietig voelen. Ze hebben vaak de neiging dat verdriet te onderdrukken, omdat ze niet willen dat leeftijdgenootjes of volwassenen hun kwetsbaarheid zien. Het verdriet komt er dan vaak bijvoorbeeld ’s avonds uit of op andere momenten thuis. Vaak is een ogenschijnlijk klein dingetje dan aanleiding voor hevig verdriet. Het verdriet over de overledene wordt eigenlijk verplaatst.
Sophie (14) verloor haar broer en ze vertelt over de verschillende soorten van verdriet die zij voelde:Angst
Kinderen (vaak meisjes) kunnen allerlei angsten ontwikkelen. Verlatingsangst, angst voor het donker, bang om alleen thuis te zijn of ergens te gaan logeren. Maar ook angst om ziek te worden en ook dood te gaan. Deze angst kan soms ook tot paniek leiden.
Eva (10) vertelt over de angst die zij had om 10 te worden:Eva had ook angst om zelf ook ziek te worden:Bezorgdheid
Kinderen kunnen zich zorgen maken over hun ouders.

Lichamelijke klachten
Veel voorkomende klachten kunnen buikpijn en hoofdpijn zijn.

Missen
Ze kunnen de overledene hevig missen. Ook kunnen ze op bepaalde momenten het gezin missen zoals het was. Hun leven zoals het was voor het overlijden. Vooral vakanties, feestdagen, verjaardagen, sterfdagen en andere speciale momenten kunnen aanleiding zijn om hevig te verlangen naar het leven zoals het was.
Sophie vertelt over dat gevoel van missen:Moeheid
Sommige kinderen kunnen moe zijn in de klas, omdat ze minder goed slapen. Ook vergen de emoties die ze ervaren veel energie. Hun concentratievermogen kan hierdoor achteruit gaan.

Schaamte
Een kind durft op school niet altijd over het overlijden te praten. Hij of zij is bang om zielig gevonden te worden of raar.

Erbij willen horen
Een kind op deze leeftijd wil graag bij de groep horen. Het wil niet anders zijn. Maar soms voelt het zich juist heel anders omdat hij of zij iets heeft meegemaakt wat bijna niemand heeft meegemaakt.

Niets
Ook al hebben kinderen op deze leeftijd veel verdriet van het verlies, verrassend veel kinderen kunnen toch doorleven alsof er niets gebeurd is.
Het kind kan alle gevoelens opbergen tot het veilig voelt om ze tevoorschijn te laten komen.
Als een kind opmerkelijk onaangedaan en sterk blijft overkomen, is er soms reden tot zorg. Zie Wanneer zorgen maken.

Schuldgevoel
Kinderen hebben de neiging om de schuld van gebeurtenissen bij zichzelf te leggen. Door hun denken of gedrag is iets ergs gebeurd. Of ze denken dat ze het overlijden hadden kunnen voorkomen. Ook Eva (10) heeft dat soort gevoelens ook wel gehad nadat haar broer 5 jaar geleden overleed maar gelukkig was dat maar kort:Prikkelbaarheid
Kinderen kunnen geirriteerd en prikkelbaar reageren terwijl u dat niet van ze gewend bent. Ze kunnen minder hebben.

Somberheid
Kinderen kunnen somber en wat negatief tegen dingen aankijken.

Jaloezie
Kinderen kunnen jaloers zijn op leeftijdgenoten die nog wel hun ouder(s), broertje of zusje hebben.

Als bepaalde gevoelens heel hevig zijn en lang aanhouden, kan dat wijzen op verstoorde rouwverwerking. Zie Wanneer zorgen maken.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
matthijs.jpg

Matthijs (11), verloor zijn vader toen hij 6 was
"Alleen soms ’s avonds in bed dan mis ik m’n vader ineens en dan voel ik me heel verdrietig. Huilen is goed voor je ook al haat ik het om verdrietig te zijn".

Eva (10), verloor 6 jaar geleden haar broer
Missen
"Op zijn verjaardag mis ik hem het meest. Hij zou dan eigenlijk op zijn stoel moeten staan, hierperdepiep hoera. Maar het is helemaal niet hieperdepiep hoera".

Schuldgevoel
Ik ben soms een beetje boos op mezelf omdat we in het ziekenhuis voetje van de vloer speelden terwijl hij net was overleden. En vlak voor hij echt dood was en ik bij hem zat, keek ik alleen maar naar hem. Ik zei niks, geen lieve dingen zoals ‘Ik hou van jou’. Dat bedenk je dan later pas.