Niet doen!

Overlijden van een dierbare10-12 jaarOverlijden gezinslid leerling is aanstaandeNiet doen!

Verzwijgen
Verzwijg het aanstaande verlies en het verdriet niet, maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt kinderen niet. Belangrijk is wel dat u aansluit bij de belevingswereld van het kind en dat het niet allemaal vanuit u komt. Kinderen geven vaak signalen die u kunt oppikken.

Elke overleed na een ziekteperiode in 2005. Zij heeft er alles aan gedaan om haar naderende  overlijden zo goed mogelijk met haar kinderen voor te bereiden. In haar ziekteperiode ondervond zij ook, dat volwassenen niet met kinderen over hun verdriet praatten. Haar kinderen vonden dat moeilijk. Elke pleit ervoor dat kinderen gezien worden in hun verdriet, hoe confronterend en heftig dat soms ook kan zijn.


Uit: Maar ik ben altijd bij jullie - een film van David Blitz voor Stichting Kind en Rouw

Het kind als zielig behandelen
Extra liefde en aandacht is belangrijk en fijn voor een kind. Maar behandel hem of haar niet als zielig! Het is meeleven, geen medelijden.

Eventuele eigen emoties onderdrukken
U kunt een kind beter ondersteunen door uw verdriet toe te laten, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: "Ik ben ook verdrietig omdat . . . zo ziek is. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg.

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12_9.jpg

Extra liefde en aandacht is belangrijk en fijn voor een kind. Maar behandel hem of haar niet als zielig! Het is meeleven, geen medelijden.