Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare10-12 jaarOverlijden gezinslid leerling is aanstaandeVeelgestelde vragen

De moeder van een meisje uit mijn klas is ernstig ziek en kan niet meer beter worden. Zij en haar vriendin hebben het hun kinderen (10 en 12 jaar) op een hele goeie manier verteld. Ze nemen hun dochter (mijn leerlinge) ook vaak mee naar ziekenhuisafspraken, het uitzoeken van een pruik en dat soort dingen. Hun zoon heeft daar geen behoefte aan. Is het wel goed voor een meisje van 10 om bij dat soort dingen te zijn?

Het lijkt erop dat uw leerlinge er zelf voor kiest dat ze bij dit soort dingen wil zijn. Ze kan ook nee zeggen, net als haar broertje. Het is dus waarschijnlijk zo dat het juist fijn voor haar is om zoveel mogelijk bij alles betrokken te zijn. Dit kan haar helpen om met de verwarrende situatie om te gaan, wellicht geeft het haar zekerheid en wat gevoel van controle. Ieder kind is daar anders in en het is heel goed dat deze moeders hun kinderen op hun eigen manier laten omgaan met het ziekteproces en de naderende dood.


De moeder van G. (11 jaar) uit mijn klas, heeft niet lang meer te leven, al is dat niet te merken aan de buitenkant. Ze ziet er nog vrij goed uit, heeft geen pijn en is opgewekt. Ze praat ook nauwelijks met haar zoon over de dood die er onvermijdelijk aankomt, ook vader niet. Ze vinden het vroeg genoeg als ze erg ziek wordt en veel pijn krijgt. Ik snap het wel maar denk ook dat het misschien juist goed is als G. langzamerhand kan wennen aan het feit dat hij zijn moeder gaat verliezen.

Het is begrijpelijk dat ouders hun zoon nog even wat zorgeloosheid gunnen. Maar aan de andere kant is het voor kinderen ook heel erg belangrijk om voorbereid te worden op wat komen gaat. Hoe ziek gaat zij worden? Wat kunnen ze doen om haar pijn te verlichten? Kan ze thuis blijven of gaat ze naar het ziekenhuis of een hospice op een bepaald moment? Het is fijn als G. nog de gelegenheid heeft om zijn moeder dingen te vragen en te zeggen en daar rustig over na te denken. Misschien kunt u dit voorzichtig met ouders bespreken. U kunt hen ook het boekje 'Als ik er niet meer ben' van Riet Fiddelaers-Jaspers geven of aanbevelen. Ook het boek 'Jong Verlies' kan heel behulpzaam zijn.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!

Heeft u ook een vraag over een kind dat met overlijden binnen het gezin te maken heeft?
Stel uw vraag dan hier.