Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare10-12 jaarOverlijden gezinslid leerling is gevolg van zelfdodingVeelgestelde vragen

De vader van een jongen uit mijn klas heeft vorig jaar, heel onverwacht, zelfmoord gepleegd. Mijn leerling zegt er heel weinig over maar ik merk door bepaalde opmerkingen dat hij boos is op zijn vader. Ik heb hem vorige week uitgelegd dat zijn vader het deed omdat hij het leven echt niet meer aankon en heb gezegd dat hij daar niet boos om mag zijn. Ik heb niet het idee dat dit hielp, wat helpt wel?

Veel kinderen die een ouder verliezen door zelfdoding, voelen zich in eerste instantie vooral boos. Dit is vaak een uiting van machteloosheid. Het is fijn dat hij zich kennelijk zo vertrouwd voelt bij u, dat hij dat durft te uiten. Het is fijn voor hem als hij merkt dat zijn boosheid OK is. Corrigeer hem dus liever niet maar laat merken dat u begrijpt dat hij zich zo voelt.

Een meisje van 12 uit mijn klas verloor haar moeder door zelfdoding. Het is nu 4 weken geleden. Ze is de hele dag haar vader aan het bellen en sms-en. Juist door haar situatie heb ik haar gezegd dat zij bij uitzondering zoveel mag bellen en sms-en met haar vader als ze wil. Ik twijfel nu of dit wel goed is, ze is alleen nog maar daar mee bezig.. Moet ik het bellen en sms-en gaan verbieden of er paal en perk aan gaan stellen?

Het is niet raar dat uw leerlinge op dit moment op zo'n angstige manier op haar vader is gericht. Ze heeft op dit moment heel veel behoefte aan geruststelling, de bevestiging dat haar vader er is voor haar en ook niet 'zomaar' uit haar leven verdwijnt! Het is wel belangrijk dat dit gedrag in de loop van de komende tijd gaat afnemen. Dat zij het vertrouwen terugkrijgt dat dagelijkse dingen gewoon goed gaan. Als het nog maanden onverminderd aanhoudt, kan het zinvol zijn als u uw zorg deelt met vader. Mogelijk is wat begeleiding prettig voor zijn dochter.

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12_2.jpg

Heeft u ook een vraag over een kind dat met zelfdoding te maken heeft?
Stel uw vraag dan hier.