Niet doen!

Overlijden van een dierbare10-12 jaarOverlijden gezinslid leerling is recent (< een jaar)Niet doen!

Verzwijgen
Verzwijg het verlies en het verdriet niet, maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt kinderen niet. Belangrijk is wel dat u aansluit bij de belevingswereld van het kind en dat het niet allemaal vanuit u komt. Kinderen geven vaak signalen die u kunt oppikken.

Het kind als zielig behandelen
Extra liefde en aandacht is belangrijk en fijn voor een kind. Maar behandel hem of haar niet als zielig of anders!
Jannes verloor zijn vader en legt uit hoe hij dat 'anders behandelen' heeft ervaren:Renske verloor haar vader en ook voor haar was het belangrijk om niet anders te zijn, door te gaan met de gewone dingen:


Uit: Wanneer wordt het weer leuk? Een film van Jacco Groen, Springfilm


Eventuele eigen emoties onderdrukken
U kunt een kind beter ondersteunen als u uw verdriet toelaat, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: "Ik ben ook verdrietig omdat . . . er niet meer is. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg."

Denken dat het rouwen op een bepaald moment klaar is
Als een kind een verlies moet meemaken van een gezinslid, gaat de rouw nooit ‘over’. Het wordt, als het goed is, wel minder aanwezig en minder pijnlijk. Ook wanneer een kind het verlies gezond kan verwerken, duikt op bepaalde momenten het rouwgevoel ineens op.
Sophie (14) verloor haar broer toen ze 8 was, zij vertelt hoelang het duurde voordat ze zich weer een beetje 'gewoon' voelde:

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12_1.jpg

U kunt een kind beter ondersteunen als u uw verdriet toelaat.