Gedrag

Overlijden van een dierbare13-18 jaarBelangrijk om te wetenGedrag

WELK GEDRAG KUNNEN JONGEREN VAN 13-18 JAAR LATEN ZIEN ALS EEN GEZINSLID IS OVERLEDEN?

Teruggetrokken gedrag
Sommige jongeren trekken zich terug en gaan minder om met leeftijdsgenoten. Ze zijn stiller en minder betrokken bij de groep. Zijn minder aanwezig op school en gaan bijvoorbeeld minder of niet uit.

Isolatie
Jongeren die moeite hebben om hun verdriet van binnen naar buiten te laten komen, kunnen tijdelijk geisoleerd raken van de volwassenen en leeftijdgenoten in hun omgeving. Als het hen ook na een tijd niet lukt om het verdriet toe te laten en te uiten, kunnen jongeren depressief en eenzaam worden. En dat is reden voor zorg. Zie Wanneer zorgen maken?

Vermijden om met volwassenen over gevoelens te praten
Veel jongeren praten niet graag met volwassenen over hun gevoelens. Zij doen dat liever met leeftijdsgenoten. Of helemaal niet.

Bram verloor zijn broer en vertelt hoe dat bij hem was:


Uit: Het gevoel van Allerzielen. Een film van Jacco Groen, Springfilm

Sophie (14) verloor haar broer toen ze 8 was. Als ze bedenkt naar wie ze toe zou gaan als het haar nu zou overkomen, zijn dat leeftijdgenoten:Vaak vinden jongeren het moeilijk om troost en steun van volwassenen te ontvangen. Ze kunnen bij het verlies van een gezinslid ook het praten met hun ouder(s) vermijden omdat ze denken dat die al genoeg hebben aan hun eigen verdriet.

Bram had dit ook:


Uit: Het gevoel van Allerzielen. Een film van Jacco Groen, Springfilm

Concentratieproblemen
Concentratieproblemen komen vaak voor bij jongeren die met verlies te maken hebben gehad. Hun gedachten dwalen vaak af en het frustreert ze als ze steeds tot orde geroepen worden.

Slechtere schoolprestaties
Concentratieproblemen en alle gevoelens die deze jongeren kunnen ervaren, kunnen ertoe leiden dat ook de schoolprestaties afnemen. De motivatie om huiswerk te maken kan ook tijdelijk weg zijn.

Zorgen maken
Veel jongeren maken zich na het verlies van een gezinslid zorgen over zichzelf en hun gezinsleden. Ze zijn bang dat zijzelf ziek worden of overlijden of dat er iets met hun ouders, broer(s) of zus(sen) gebeurt.

Sophie heeft daar ook last van:Ontkenning
Sommige jongeren gaan gewoon door alsof er niets gebeurd is. Zij houden zo het verdriet nog even op afstand.

Opstandig gedrag
Pubers kunnen zich meer gaan afzetten tegen ouders, docenten of leeftijdgenoten. Dit is ‘gewoon’ in deze leeftijdsfase. Tijdens of na een ingrijpend verlies kan dit gedrag heviger zijn; het is een verdedigingswapen.

Weinig emoties tonen
Sommige jongeren laten weinig van hun gevoelens zien. Het overlijden lijkt hen op het eerste gezicht weinig te kunnen schelen. Meestal is het tegendeel waar. Ze weten zich geen raad met hun gevoelens en laten hun binnenkant voor wat het is. Of ze sluiten zich erg af voor hun gevoel als een soort overlevingsstratiegie. Dit heeft vaak tot gevolg dat volwassenen hen niet de ondersteuning geven die ze nodig hebben. Daardoor kunnen deze jongeren het idee krijgen dat ze hun verdriet niet mogen uiten.

Veranderd gedrag in vriendschappen
Deze verandering kan komen als jongeren tijdelijk moeite hebben om zich open te stellen voor vrienden. Of ze werpen zich juist, veel meer en met meer overgave, in allerlei nieuwe vriendschappen.

Projecteren van eigen gedachten en gevoelens op jongere broertjes en zusjes
Jongeren kunnen hun eigen gevoelens verborgen willen houden. Zij praten liever over de gevoelens van hun broertje of zusje en het feit dat ze zich daar zorgen over maken. Vaak vertellen ze zo, indirect, iets over hun eigen gevoelens.

Voor ouder(s) zorgen
Sommige jongeren (vaak meisjes) werpen zich op als steunpilaar voor de ouder(s). De jongere wordt als het ware ouder van de ouder. Dit gedrag kan zorgelijk zijn, zie Wanneer zorgen maken?

Rol van de overledene overnemen
Jongeren kunnen proberen de rol van de overledene over te nemen in huis. Jongere broers en zussen terecht wijzen en opvoeden bijvoorbeeld, als een van de ouders is overleden.

Als bepaald gedrag heel sterk aanwezig is of heel erg lang aanhoudt, kan dit reden tot zorg geven. Zie Wanneer zorgen maken?

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_5.jpg

Jongeren kunnen hun eigen gevoelens verborgen willen houden.