Begeleiding tussen overlijden en uitvaart

Overlijden van een dierbare13-18 jaarEen docent/mentor is net overledenBegeleiding tussen overlijden en uitvaart

Herinneringsplek inrichten
Maak een herinneringsplek op een centrale plek in de school. Richt deze zo in dat er in de loop van de tijd steeds meer herinneringen bij kunnen komen.

Rouwbezoek
Als nabestaanden hebben aangegeven dat leerlingen op rouwbezoek kunnen komen, bespreek dit met de leerlingen. Vraag wie dit wil en vertel deze leerlingen, als de ouders akkoord zijn, wat ze kunnen verwachten.
Doe dit bezoek bij voorkeur na schooltijd, in aanwezigheid van de ouders van de betreffende kinderen.

Begrafenis voorbereiden
Als ouders hebben aangegeven dat medeleerlingen op de begrafenis of crematie aanwezig kunnen zijn:

Bereid leerlingen voor op hoe een begrafenis of crematie ongeveer gaat. De kinderen kunnen in overleg met de ouders van de overledene een aandeel hebben in de rouwdienst. Bereid bijvoorbeeld een ritueel voor met de klas. Zoals het om de beurt leggen van een bloem of persoonlijke boodschap op de kist. Overleg met de nabestaanden van de overledene is natuurlijk erg belangrijk hierbij!

Rekening houden met achtergrond
Houd rekening met gebruiken en rituelen bij uitvaarten van collega's met een andere culturele- of religieuze achtergrond. Voor meer informatie zie Multiculturele rouw.

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_2.jpg

Bereid de kinderen voor op hoe een begrafenis of crematie ongeveer gaat. Gebruik hierbij bijvoorbeeld een boekje dat gaat over begraven of cremeren. Zie Boekentips.