Doen!

Overlijden van een dierbare13-18 jaarEen leerling is > een jaar overledenDoen!

Regelmatig even (kort) stil staan bij het gemis van de leerling
Dit kan van tevroren gepland zijn. U kunt echter ook inspringen op signalen uit de klas. Het hoeven geen ellenlange gesprekken te zijn. Het voorlezen van een verhaal of een film kunnen ook een goeie aanleiding zijn om met de leerling over het verlies van hun klasgenoot te praten.

Sterfdag
Als de datum van de sterfdag nadert, denk dan vast na over een manier om de overleden leerling op deze dag te herdenken met de kinderen. Enkele ideeën:
Graf bezoeken
U kunt bijvoorbeeld rond deze dag met alle leerlingen die dat willen een bezoek te brengen aan de begraafplaats. Als de leerling niet is begraven kan het ook een plek zijn waar hij of zij tijdens het leven graag kwam. Hier kan dan een klein ritueel plaatsvinden. Bijvoorbeeld het om de beurt neerleggen van bloem. Doe zoiets altijd in overleg met de ouders en de kinderen zelf. Laat leerlingen de keuze of ze mee willen.
Overleg ook altijd met de ouders van de overleden leerling. Misschien vinden zij het prettig om erbij te zijn.
Schilderij maken
Een andere mogelijkheid is om met de hele klas een groot schilderij te maken. Dit schilderij kan ergens in school gehangen worden of aan de ouders van de overleden leerling worden aangeboden.

Denk aan de ouders
Stuur ouders op de sterfdag bijvoorbeeld een kaart. Deze kan gemaakt zijn door de mentorklasgenoten. Voor ouders is het heel fijn te weten dat hun kind niet vergeten is. Dat hun grote verdriet niet vergeten is.

Alert op rouwreacties
Vaak duurt het een tijd(je) voordat jongeren een ingrijpend verlies gaan verwerken. Er is heel lang niets aan ze te merken en ineens worden ze 'anders'. Ze denken anders, voelen zich anders of gedragen zich anders. Zie ook: Belangrijk om te weten. Ook langere tijd na een overlijden kunnen jongeren verdrietig zijn om het overlijden van hun medeleerling/vriend/vriendin.

Informatie en advies op maat
Als u als team (of deel van het team) behoefte heeft een een informatieve bijeenkomst over tieners en rouw op school, waarbij de huidige situatie centraal staat, kunt u contact opnemen met Stichting Jonge Helden. Twee ervaren coaches verzorgen in overleg een bijeenkomst met veel praktische informatie, advies op maat en ruimte voor het proces van het team.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_10.jpg

Vaak duurt het een tijd(je) voordat jongeren een ingrijpend verlies gaan verwerken. Zie ook: Belangrijk om te weten.