Doen!

Overlijden van een dierbare13-18 jaarOverlijden gezinslid leerling is > 1 jaar geledenDoen!

Alert bij gesprekken over ziekte/dood in de klas
Als er in de klas wordt gesproken over ziekte/dood/vaders/moeders/broers/zussen, hou dan rekening met de gevoelens van de jongere die zijn vader, moeder, broer of zus heeft verloren. Laat merken dat het misschien misschien lastig is voor de leerling. Bereid de leerling zo mogelijk voor op wat besproken gaat worden.

Sophie (14) verloor haar broer toen ze op de basisschool zat. Ze geeft aan dat het fijn is als daar ook op de middelbare school rekening mee wordt gehouden:Kaart/troostcadeautje op sterfdag
Geef de jongere op de sterfdag van de overledene een kaart of  troostcadeautje of stuur een berichtje via een van de sociale media. Hiermee laat u merken dat u weet dat het moeilijk voor hem of haar is, óók een, twee, drie of meer jaar na het overlijden!

De jongere wijzen op www.voorjongehelden.nl
Op deze website vinden jongeren veel informatie, herkenning en tips. Ze kunnen ook online vragen stellen aan een deskundige. Ook kunnen ze er een foto van de overledene plaatsen, of een gedichtje.

Ouders wijzen op www.oudersvanjongehelden.nl
Op deze adviessite zijn specifieke informatie en tips te vinden voor ouders van jongeren een dierbare hebben verloren. Ouders kunnen online advies vragen aan een deskundige.

De jongere laten merken dat hij/zij belangrijk is
Geef de jongere het gevoel dat hij of zij voor u belangrijk is. Dat hij of zij bij u terecht kan als hij dat wil.

In de gaten houden
Een of meerdere jaren na het verlies van een gezinslid, kan een jongere alsnog heel veel pijn en verdriet gaan ervaren. Met alle gevoelens en gedachten en gedragingen van dien. Dit heet verlate rouw. In feite begint dan pas het rouwproces, omdat het zich eerder nog niet veilig genoeg voelde om te rouwen. Of omdat ouders zoveel verdriet hadden dat kinderen onbewust hun verdriet hebben opgeborgen om hun ouders te sparen. Hou dit in de gaten!

De jongere wijzen op het forum van Stichting Achter de Regenboog
http://www.achterderegenboog.nl/forum/

De jongere wijzen op www.herinnerdingen.nl
Zij kunnen hier een monumentje maken voor een dierbare overledene.

De leerling wijzen op de mogelijkheid om op dinsdag- of woensdagavond te chatten
met andere jongeren en een hulpverlener op www.doodgewoon-online.nl/Chatbox.html

In het volgende filmpje vertellen leerlingen die een gezinslid verloren, wat voor hen belangrijk en fijn was, rondom het overlijden. Ook een vader van een leerling die zijn moeder verloor, vertelt zijn ervaringen en geeft tips:


Zorgen?
Als u de indruk heeft dat het niet goed gaat met een kind en denkt dat begeleiding van een professional bij het verwerkingsproces zinvol kan zijn, aarzel dan niet om uw zorg met ouders te delen. Ouders zien vaak niet hoe hun kind zich buitenshuis gedraagt en zijn blij met uw informatie - zolang deze zonder oordeel is. Als ouders uw zorg delen en begeleiding willen zoeken, kunt u hen wijzen op deze praktijkenzoeker.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_4.jpg

Vaak duurt het een tijd(je) voordat jongeren een ingrijpend verlies gaan verwerken.