Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare13-18 jaarOverlijden gezinslid leerling is > 1 jaar geledenVeelgestelde vragen

Een leerling uit mijn tweedejaars mentorklas heeft enkele jaren geleden zijn vader verloren. Ze woonden op een boerderij en hij heeft daarna geprobeerd veel van het werk van zijn vader over te nemen. Hij wilde de boerderij overnemen als hij wat ouder is. Maar zijn moeder kon het niet aan en heeft de boel verkocht. Hij is ontroostbaar, terwijl hij nu in een prachtig nieuw huis woont. Wat kan ik hiermee doen?

Deze jongen maakt diverse verliezen achter elkaar mee. Hij verliest zijn vader, vervolgens verliest hij zijn toekomstbeeld en zijn geliefde woonplek. Dat is veel. Bovendien mag hij misschien wel rouwen om de dood van zijn vader maar niet om het verlies van de boerderij want zijn nieuwe huis is toch zo prachtig? Laat hem weten dat hij ook mag rouwen om wat hij nog meer verliest en ondersteun hem hierbij. Hij mag er verdrietig over zijn en hoeft niet meteen blij te zijn met zijn nieuwe huis. Hij heeft recht op rouw.


In mijn brugklas zit een jongen die enorm met zichzelf worstelt. Hij is dertien en heeft als kind zijn vader verloren. Hij weet zich niet goed raad met zichzelf en vraagt zich af of het komt omdat zijn vader er niet meer is of omdat hij pubert.

Blijkbaar gaat hij hierover met u in gesprek, dat is al heel mooi. Je ziet vaak dat rouw en puberen elkaar overlappen en voor verwarring zorgen. Eigenlijk doet het er ook niet zoveel toe waarom deze jongen zich slecht voelt. Feit is dat hij niet lekker in zijn vel zit. Alles wat u kunt doen om de binnenkant naar buiten te laten komen is meegenomen en zal zorgen voor vermindering van de verwarring.


Ik heb als mentor te maken met een veertienjarige leerlinge die thuis alle verantwoordelijkheid op zich neemt. Haar moeder is zeer kwetsbaar en is de dood van haar man absoluut niet te boven gekomen. Het meisje blijft goed presteren, doet enorm haar best, maar verandert in een zeer serieus, ouwelijk aandoend kind. Hoe kan ik haar bijstaan?

Dit lijkt een duidelijk voorbeeld van parentificatie. Het meisje is naast of boven haar ouder gaan staan en heeft een te zware last op haar schouders genomen. Mogelijk kunt u bij een ouderavond eens aan de moeder vragen hoe haar dochter haar helpt en voor haar zorgt. Vraag haar waar ze trots op is. Mogelijk komt u zo in gesprek met haar over de zware taak van haar dochter. Dan kunt u vertellen wat u ziet in de klas en samen met haar bespreken hoe de last enigszins verlicht kan worden. Zorg er bij dit gesprek bij dat u niet oordeelt en meerzijdig loyaal blijft, anders raakt u zowel moeder als dochter kwijt.


Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_7.jpg

Heeft u ook een vraag over een kind dat met overlijden binnen het gezin te maken heeft?
Stel uw vraag dan hier.