Doen!

Overlijden van een dierbare13-18 jaarOverlijden gezinslid leerling is aanstaandeDoen!

Troostcadeautje
Geef de jongere een troostcadeautje: bijvoorbeeld een een zorgenpoppetje (Wereldwinkel) of een boek. Voor Boekentips klik hier. Op www.in-de-wolken.nl en www.troostgeschenk.nl vindt u meer ideeën voor troostcadeaus.

Interesse tonen
U kunt met enige regelmaat vragen hoe het gaat met het zieke gezinslid en met de leerling zelf. Doe dit bij voorkeur als er geen medeleerlingen bij zijn. Toon interesse in de jongere en zijn of haar gedachten en gevoelens. Jongeren die zich losmaken van thuis, hebben soms behoefte aan contact met iemand buiten de gezinssituatie die ze de ruimte geeft om over hun gevoelens te praten.

Bied hulp aan
Bied uw hulp en ondersteuning aan aan de jongere. Die hulp kan heel concreet zijn: bijvoorbeeld helpen met huiswerk, een aangepaste planning maken. U kunt de jongere zeggen dat hij of zij altijd bij u terecht kan om over de situatie te praten.

De jongere wijzen op www.voorjongehelden.nl
Op deze website vinden jongeren veel informatie, herkenning en tips. Ze kunnen ook online vragen stellen aan een deskundige. Ook is op deze website in beeld te zien wat er allemaal gebeurt als een dierbare overleden is. Wat is opbaren, wat doet een uitvaartbegeleider, wat is cremeren precies en hoe gaat een crematie of begrafenis. Op al deze vragen wordt helder en duidelijk antwoord gegeven.

Ouders wijzen op www.oudersvanjongehelden.nl
Op deze adviessite zijn specifieke informatie en tips te vinden voor ouders van jongeren die een dierbare gaan verliezen. Ouders kunnen online advies vragen aan een deskundige.

De jongere laten merken dat hij/zij belangrijk is
Geef de jongere het gevoel dat hij of zij voor u belangrijk is.

De jongere wijzen op het forum van Stichting Achter de Regenboog
http://www.achterderegenboog.nl/forum/

In het volgende filmpje vertellen leerlingen die een gezinslid verloren, wat voor hen belangrijk en fijn was, rondom het overlijden. Ook een vader van een leerling die zijn moeder verloor, vertelt zijn ervaringen en geeft tips:


Informatie en advies op maat
Als u als team (of deel van het team) behoefte heeft een een informatieve bijeenkomst over tieners en rouw op school, waarbij de huidige situatie centraal staat, kunt u contact opnemen met Stichting Jonge Helden (info@stichtingjongehelden.nl). Twee ervaren coaches verzorgen in overleg een bijeenkomst met veel praktische informatie, advies op maat en ruimte voor het proces van het team.

Zorgen?
Als u de indruk heeft dat het niet goed gaat met een kind en denkt dat begeleiding van een professional bij het verwerkingsproces zinvol kan zijn, aarzel dan niet om uw zorg met ouders te delen. Ouders zien vaak niet hoe hun kind zich buitenshuis gedraagt en zijn blij met uw informatie - zolang deze zonder oordeel is. Als ouders uw zorg delen en begeleiding willen zoeken, kunt u hen wijzen op deze praktijkenzoeker.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_4.jpg

Bied uw hulp en ondersteuning aan en wijs op diverse websites.