Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare13-18 jaarOverlijden gezinslid leerling is gevolg van zelfdodingVeelgestelde vragen

De vader van een mentorleerling (16) heeft een aantal maanden geleden zelfmoord gepleegd. Gelukkig kan hij er goed over praten en doet hij dat regelmatig met mij. Hij vertelt dan ook dat hij vaak zo bang is dat zijn moeder er ook een einde aan maakt, dat hij hele nachten niet slaapt. Hij belt en sms-t haar ook de hele dag door. Het lijkt wel alsof deze angst zijn leven beheerst. Ik vind het zo naar en vraag me af of ik iets moet doen.

Juist jongeren kunnen na zelfdoding van een van de ouders of een broer of zus extreme angst voelen dat de een ander gezinslid ook zelfmoord pleegt. Vaak maken jongeren zich het meest zorgen over hun ouder(s), Ze hebben hen immers nog nooit zo intens radeloos en verdrietig meegemaakt. Die angst is op zich niet ongewoon of zorgelijk, tenzij het heel lang aanhoudt en niet in hevigheid afneemt. Het is wel belangrijk dat hij dit vertelt aan zijn moeder en dat zij hem belooft geen zelfmoord te plegen. Als hij het moeilijk vindt om het er met zjn moeder over te hebben, kunt u aanbieden dat u het doet. 


De vader van twee leerlingen van onze school heeft zichzelf bijna een jaar geleden opgehangen. Het kwam voor zijn kinderen (15 en 17) compleet onverwacht. We merken dat de kinderen er op een totaal andere manier mee omgaan en ook weinig steun aan elkaar hebben daardoor. De dochter (15) is enorm aanwezig en het lijkt wel of enorm in de puberteit is gekomen. Haar broer is juist heel stil en teruggetrokken. Is dat niet raar?

Het is niet raar dat ze allebei hun verdriet zo anders uiten. Iedere jongere (en ook elke volwassene) gaat weer anders om met zo'n ingrijpende ervaring. Dat maakt vaak ook dat ze (tijdelijk) de verbondenheid met elkaar een beetje verliezen. Ze zijn druk met hun eigen rouwproces. Dat maakt soms het rouwen heel eenzaam. Mensen uit de nabije omgeving die niet heel direct betrokken zijn (zoals u) kunnen dan juist veel betekenen.
U (of de betreffende mentoren) kunt de leerlingen steunen door bijvoorbeeld regelmatig te vragen hoe het met ze gaat en of ze iets voor hen kunnen betekenen. Doe dit bij voorkeur niet als er andere leerlingen bijstaan. Vaak is iemand die luistert al enorm fijn voor ze! Neem dus regelmatig even contact met ze op, dat kan ook via bijvoorbeeld facebook.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_9.jpg

Heeft u ook een vraag over een jongere die met zelfdoding te maken heeft gehad?
Stel uw vraag dan hier.