Gedrag

Overlijden van een dierbare4-6 jaarBelangrijk om te wetenGedrag

WAT KUNNEN KINDEREN VAN 4-6 JAAR DOEN ALS ER IEMAND IS OVERLEDEN?

Regressief gedrag
Kleuters kunnen regressief gedrag vertonen. Dat wil zeggen: gedrag dat niet meer bij de leeftijd past. Denk hierbij aan weer in bed plassen, om een fles vragen, zich vastklampen of zich weer als een peuter gedragen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Directe opmerkingen maken
Kleuters kunnen heel directe opmerkingen maken, die voor volwassenen confronterend kunnen zijn. “Mama had kanker en nu is ze dood”. Of : “Opa wordt door de wormen opgegeten, he?”

Veel vragen stellen
Kleuters kunnen heel veel vragen stellen over zaken die voor volwassenen vaak niet belangrijk lijken. Kinderen herhalen deze vragen en kunnen ze tot vervelends toe blijven stellen. Het is ontzettend belangrijk voor kinderen om ze steeds opnieuw te mogen stellen, ook al is er niet altijd een antwoord op te geven. Het is een van hun manieren om grip op de situatie te krijgen.

Piekeren
Kleuters gebruiken piekeren en vragen stellen om de betekenis van dood te achterhalen.

Verdriet uitstellen
Kleuters kunnen hun eigen verdriet uitstellen als een ouder door zijn of haar eigen verdriet niet emotioneel beschikbaar is.

In spel verwerken
Door middel van spel uiten kinderen hun gevoelens. Ze kunnen bijvoorbeeld begrafenisje gaan spelen of een ongeluk na gaan spelen. Volwassenen schrikken hier vaak van, maar voor kinderen is het een gezonde manier om verdriet en gemis te uiten.

Ontkennen wat er is gebeurd
Kleuters kunnen ontkennen wat er is gebeurd. Ze gaan gewoon door met hoe het was, voordat de dierbare was overleden. Ze creëren een soort illusie, bijvoorbeeld met een fantasiebroertje of – papa tegen wie ze praten of met wie ze spelen. Zo houden ze de pijn nog even op afstand.

Terugtrekken
Kleuters kunnen interesse in de omgeving verliezen. Ze kunnen zich bijvoorbeeld heel stil en passief opstellen en niet reageren op de aanwezigheid van anderen.

Slecht concentreren
Ze kunnen last hebben van concentratieproblemen op school.

Contact met de overledene
Kleuters kunnen contact ervaren met de overledene. Ze kunnen bijvoorbeeld in bed praten met hun overleden vader, moeder, broertje of zusje.

Als bepaald gedrag heel hevig is en lang aanhoudt, kan dat wijzen op verstoorde rouwverwerking. Zie Wanneer zorgen maken?
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_4.jpg

Kleuters kunnen contact ervaren met de overledene.