Niet doen!

Overlijden van een dierbare4-6 jaarEen leerling is < een jaar overledenNiet doen!

Zeggen over de overleden leerling:
“Ze slaapt voor altijd.”
Een kleuter kan bang worden om zelf te gaan slapen en nooit meer wakker te worden. Of gaan denken dat de klasgenoot na jaren ‘slapen’ weer wakker wordt in een dichte kist onder de grond.

“Hij maakt een verre reis en komt nooit meer terug.”
Kleuters begrijpen dit niet en voelen zich in de steek gelaten.

“Simon is doodgegaan, omdat hij zo ziek was”.
Kleuters begrijpen niet het verschil tussen een ernstige en minder ernstige ziekte. Het is belangrijk dat u uitlegt hoe erg de ziekte van Simon was. Anders wordt het kind bang om bij griep of verkoudheid ook dood te gaan.

Verzwijgen
Verzwijg het verlies en het verdriet niet, maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt kinderen niet.

Eventuele eigen emoties onderdrukken
U kunt een kind beter ondersteunen als u uw verdriet toelaat, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: "Ik ben ook verdrietig omdat . . . er niet meer is. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg." Verdriet en tranen zijn niet erg, alleen als u uw verdriet niet in de hand hebt, wordt het kind angstig.

Schrikken van praktische vragen
Kinderen van deze leeftijd kunnen zich heel veel praktische zaken afvragen. Zo kan een kleuter plompverloren vragen of de beestjes onder de grond het klasgenootje nu helemaal op hebben gegeten. Geef kinderen dan ook zo eerlijk en duidelijk mogelijk antwoord op zo’n manier dat u er eventuele zorgen mee wegneemt.

Denken dat ze het na een paar maanden wel verwerkt hebben
Kleuters hebben nog geen besef van de onomkeerbaarheid van de dood. Ze reliseren zich niet dat het een afscheid voor altijd is geweest. Het duurt een tijd voordat zij echt beseffen dat een overledene echt nooit meer terug komt. Juist om die reden begint de verwerking vaak pas na een paar maanden of nog (veel) langer daarna gaan kinderen vaak pas hun verdriet verwerken als ze dat besef hebben.


Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_3.jpg

Verzwijg het verlies en het verdriet niet, maar maak het bespreekbaar. Ook uw eigen gevoelens daarbij.