Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare4-6 jaarOverlijden gezinslid leerling is gevolg van zelfdodingVeelgestelde vragen

Op onze school zitten twee kinderen (5 en 7 jaar) waarvan de moeder zichzelf heeft gedood.
We wonen in een dorp en iedereen weet dat deze vrouw zelf een einde aan haar leven heeft gemaakt. Alleen de kinderen zelf weten het niet. De vader wil dat zo houden en heeft ons ook gevraagd het er niet over te hebben.

Het is voor kinderen uiterst pijnlijk om via via te horen te krijgen dat hun moeder suïcide heeft gepleegd als zij daar zelf nog niet van op de hoogte zijn. Ten eerste bestaat er het risico dat zij een verhaal te horen krijgt dat niet volledig klopt, ten tweede is het een enorme schok om er achter te komen dat het overlijden van haar moeder een gevolg is van zelfdoding. Het is raadzaam om uw zorgen te bespreken met vader. Van belang is dat hij zorgt dat zijn kinderen vertrouwen in hem blijven houden en dat hij hen serieus neemt als kinderen van haar moeder. Zij hebben meer recht om de ware toedracht te weten dan anderen. Nu heeft de vader kans om, desgewenst met hulp van anderen, de juiste woorden te vinden. Als kinderen het op straat horen, zijn de bewoordingen vaak niet subtiel.


De (al jaren zwaar depressieve) vader van een jongetje uit mijn klas (6) heeft een maand geleden zelfmoord gepleegd. Het jongetje weet ervan en vertelt nu heel stoer in de klas dat zijn vader 'voor de trein is gesprongen omdat hij het leven stom vond.' Ik merk dat andere kinderen hier heel erg van schrikken, laatst begon zelfs een meisje te huilen toen hij dat zei.
Wat kan ik doen?

Het is belangrijk dat er (snel) met de klas over wordt gesproken. U kunt van tevoren met de moeder van het jongetje en het jongetje zelf overleggen hoe u het bespreekbaar wilt maken. Mogelijk wil de moeder hier wel bij zijn. Vraag het jongetje zelf of hij erbij wil zijn en als hij dat wil, welke rol hij wil spelen. De belangrijkste boodschap moet zijn dat de vader van het jongetje al heel lang ziek was. Een erge ziekte in zijn hersens die maakte dat hij zich nooit blij kon voelen, alleen maar verdrietig. De dokters hebben hun best gedaan om hem beter te maken maar dat lukte niet.  Deze ziekte was zo erg, dat de vader van het jongetje niet meer wilde en kon leven. Laat eventueel een mooie foto van de vader zien, zodat de kinderen kunnen zien dat hij geen angstaanjagende man is. Daarna kunt u de kinderen de gelegenheid geven om te vertellen wat ze denken en voelen en om eventuele vragen te stellen. Geef zo veel mogelijk duidelijkheid maar wijd niet uit over eventuele gruwelijke details. Laat de ouders van de kinderen in een brief of mail weten wat er in de klas is besproken.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_3.jpg

Heeft u ook een vraag over een kind dat met zelfdoding te maken heeft?
Stel uw vraag dan hier.