Doen!

Overlijden van een dierbare4-6 jaarOverlijden gezinslid leerling is > 1 jaar geledenDoen!

Alert bij gesprekken over ziekte/dood in de klas
Als er in de klas wordt gesproken over ziekte/dood/vaders/moeders, hou dan rekening met de gevoelens van het kind dat zijn vader of moeder heeft verloren. Laat merken dat het misschien misschien lastig is voor het kind. Bereid het kind zomogelijk voor op wat besproken gaat worden.

Alert op vaderdag/moederdag
Als een kind de vader of moeder heeft verloren, wees dan alert op vader- of moederdag. Bespreek van tevoren met het kind wat het wil. Geen moeder/vaderdagcadeau maken? Wel een moeder/vaderdagcadeau maken en dit bijvoorbeeld op het graf leggen of bij de urn. Of het cadeau aan iemand anders geven. Bijvoorbeeld de andere ouder of een andere dierbare.

Troostcadeautje op sterfdag
Geef het kind een troostcadeautje op de sterfdag. Zo laat u het kind weten dat u aan hem of haar denkt, dat u beseft dat het een moeilijke dag is.

Ouders wijzen op www.oudersvanjongehelden.nl
Op deze adviessite zijn specifieke informatie en tips te vinden voor ouders van kleuters die een dierbare hebben verloren.

Bespreekbaar maken
Maak het verlies en het verdriet bespreekbaar. Wees niet bang om gevoelens op te rakelen, omdat het ‘alweer een jaar of twee of drie jaar is geleden’. Het verlies van een gezinslid verwerken, is een levenslang proces. In elke ontwikkelingsfase komen weer nieuwe gevoelens en gedachten over het verlies boven. Het is fijn voor een kind om te merken dat anderen dat weten. Of en hoe een kind erover wil praten, is heel erg verschillend. Overleg daarom met het kind, vraag wat hij of zij wil!

Eva (10) verloor haar broertje toen zij in de kleuterklas zat. Zij vertelt dat zij het prettig vond om erover te praten:


Bespreek het op een luchtige manier, bijvoorbeeld tijdens het spelen. Dring niet aan als het kind op dat moment niet wil praten.

Jannes verloor zijn vader en vertelt dat hij het eigenlijk niet prettig vond om erover te praten:Ontschuldigen
Kleuters voelen zich heel vaak schuldig over de dood van een dierbare. Ook met terugwerkende kracht. Zo kan een kleuter denken dat hij 's avonds heel stout was en dat daarom destijds zijn vader 's nachts plotseling is overleden Vertel het kind dat veel kinderen denken dat zij er iets aan konden doen dat iemand dood is. Vraag of het kind dat ook wel eens denkt. Vertel dan dat kinderen er nooit iets aan kunnen doen dat iemand die belangrijk voor ze was, dood is. Zorg dat het kind over zijn schuldgevoelens kan praten, wimpel ze niet meteen weg.

Steeds opnieuw vragen beantwoorden
Er kunnen, ook na een of meerdere jaren, vragen komen als: "Ziet hij mij nog? Ademt zij nu nog? Wanneer gaat Sarah weer leven?" Geef kleuters op zulke vragen eerlijke en duidelijke antwoorden in simpele taal. Als u niet weet wat u moet antwoorden, dan kunt u dat gerust eerlijk zeggen: “Dat weet ik niet” of “Wat denk jij?” Veel kinderen hebben zelf al antwoorden bedacht.

In de gaten houden
Als een kind zes, zeven of acht jaar oud is, kan het alsnog heel veel pijn en verdriet krijgen. Met alle gevoelens, gedachten en gedragingen van dien. Dit heet verlate rouw. In feite begint dan pas het rouwproces, omdat het zich eerder nog niet veilig genoeg voelde om te rouwen. Of omdat ouders zoveel verdriet hadden dat kinderen onbewust hun verdriet hebben opgeborgen om hun ouders te sparen. Houd dit in de gaten!

Als dat de overledene kanker had de ouder(s) wijzen op www.kinderkanker.nl/kindersite/ChemoKasperv4.htm
Dit is een prachtig, helder en informatief online boekje.
Het gaat over een kind met kanker, maar is ook heel geschikt om de ziekte kanker en chemotherapie aan kinderen uit te leggen. In het boekje winnen Chemo-Kasper en zijn vrienden het van de kanker., Naar aanleiding van het online-boekje kan worden uitgelegd dat de kanker soms helaas sterker is dan Chemo-Kasper en zijn vrienden.

Informatie en advies op maat
Als u als team (of deel van het team) behoefte heeft een een informatieve bijeenkomst over kinderen en rouw op school, waarbij de huidige situatie centraal staat, kunt u contact opnemen met Stichting Jonge Helden (jantiene@stichtingjongehelden.nl of 035-6984824). Twee ervaren coaches verzorgen in overleg een bijeenkomst met veel praktische informatie, advies op maat en ruimte voor het proces van het team.

Zorgen?
Als u de indruk heeft dat het niet goed gaat met een kind en denkt dat begeleiding van een professional bij het verwerkingsproces zinvol kan zijn, aarzel dan niet om uw zorg met ouders te delen. Ouders zien vaak niet hoe hun kind zich buitenshuis gedraagt en zijn blij met uw informatie - zolang deze zonder oordeel is. Als ouders uw zorg delen en begeleiding willen zoeken, kunt u hen wijzen op deze praktijkenzoeker.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_.jpg

Maak het verlies en het verdriet bespreekbaar. Wees niet bang om gevoelens op te rakelen.