Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare4-6 jaarOverlijden gezinslid leerling is > 1 jaar geledenVeelgestelde vragen

Binnenkort is het moederdag. Een kleuter uit mijn klas heeft zijn moeder verloren toen hij twee was. Zijn vader heeft wel een nieuwe vriendin. Moet ik hem met moederdag dan maar een cadeautje voor de vriendin van zijn vader laten maken?

Het beste is om het met het jongetje zelf te overleggen. Vraag hem voor wie hij het moederdag-cadeautje wil maken. Misschien wil hij het voor zijn overleden mama maken en bijvoorbeeld op haar graf zetten. Misschien wil hij het wel voor zijn vader maken, zijn oma of voor de nieuwe vriendin van zijn vader. Of misschien wil hij helemaal geen moederdag-cadeautje maken. Maak het ruim van tevoren bespreekbaar op een rustig moment als u even alleen met hem bent.

Is het normaal als een kind van 5 in de kring vertelt dat zijn moeder op zijn verjaardag komt als hij 6 wordt? Zijn moeder is al ruim een jaar geleden overleden....

Kleuters hebben nog geen besef van de definitiefheid van de dood en kunnen nog heel lang denken dat hun overleden dierbare terugkomt. Dat is niet 'ongezond'. Het is belangrijk om het kind steeds weer te vertellen dat iemand die overleden is, niet meer terugkomt. Besteed hierbij vooral ook aandacht aan de onderliggende wens! 'Wat zou het fijn zijn als je moeder op je verjaardag kon komen he? Het is vast heel jammer voor je dat mama echt niet meer terug zal komen. Zelfs niet op je verjaardag. Iemand die dood is, komt nooit meer terug". Het is goed om aan zijn vader te laten weten dat dit aan de orde is geweest.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_3.jpg

Heeft u ook een vraag over een kind dat met overlijden binnen het gezin te maken heeft?
Stel uw vraag dan hier.