Niet doen!

Overlijden van een dierbare4-6 jaarOverlijden gezinslid leerling is aanstaandeNiet doen!

Zeggen over de dood:
Papa gaat voor altijd slapen.”
Kinderen kunnen bang worden om zelf te gaan slapen en nooit meer wakker te worden.

“Mama gaat een verre reis maken en komt nooit meer terug.”
Kleuters begrijpen dit niet en voelen zich in de steek gelaten.

“Joep gaat dood omdat hij zo ziek is.”
Kinderen kunnen niet het verschil begrijpen tussen een ernstige en minder ernstige ziekte. Het is belangrijk dat aan het kind wordt uitgelegd hoe erg de ziekte van opa was. Anders worden ze bang om bij griep of verkoudheid zelf ook dood te gaan.

Verzwijgen
Verzwijg het verlies en het verdriet niet, maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt kinderen niet. Belangrijk is wel dat u aansluit bij de belevingswereld van het kind en dat het niet allemaal vanuit u komt. Kinderen geven vaak signalen die u kunt oppikken.

Elke overleed in 2005 na een ziekte. Zij heeft er alles aan gedaan om haar naderende overlijden zo goed mogelijk met haar kinderen voor te bereiden. In haar ziekteperiode ondervond zij ook dat volwassenen niet met kinderen over hun verdriet praten. Haar kinderen vonden dat moeilijk. Elke pleit ervoor dat kinderen gezien worden in hun verdriet, hoe confronterend en heftig dat soms ook kan zijn:


Uit: Maar ik ben altijd bij jullie - een film van David Blitz voor Stichting Kind en Rouw

Het kind als zielig behandelen
Extra liefde en aandacht is belangrijk en fijn voor een kleuter. Maar behandel hem of haar niet als zielig! Het is meeleven, geen medelijden.

Eventuele eigen emoties onderdrukken
U kunt een kind beter ondersteunen door uw verdriet toe te laten, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: "Ik ben ook verdrietig omdat . . . zo ziek is. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg." Verdriet en tranen zijn niet erg, alleen als u uw verdriet niet in de hand hebt, wordt het kind angstig.

Corrigeren
Jonge kinderen kunnen dingen zeggen die op u cru overkomen, bijvoorbeeld: "Ik hoop dat Eva snel dood gaat, dan hebben papa en mama weer eens tijd om met mij wat leuks te doen." Kleuters denken heel praktisch, maar dat betekent niet dat ze geen verdriet hebben. Bovendien beseffen ze nog niet wat de impact van het overlijden zal zijn. Corrigeer het kind niet, maar stem af en sluit aan op wat het kind zegt. Bijvoorbeeld: "Dat zou wel heel gezellig zijn, om weer ’s wat met papa en mama te gaan doen, he. Want dat komt er de laatste maanden natuurlijk helemaal niet meer van. "Op die manier geeft u de onderliggende boodschap dan woorden.

Schrikken van praktische vragen
Kinderen van deze leeftijd kunnen zich heel veel praktische zaken afvragen. Zo kunnen ze vragen wie er voor hen gaat zorgen als mama dood is. Of wie er ie er nu geld gaat verdienen als papa dood is en of ze nog wel op vakantie kunnen gaan. Niet altijd worden deze vragen hardop gesteld aan de ouders. Kinderen voelen aan dat ouders veel aan hun hoofd hebben en proberen hen te ontlasten. Het is voor kinderen fijn als ze met deze vragen bij iemand anders terecht kunnen die ze vertrouwen. Geef kinderen dan ook zo eerlijk en duidelijk mogelijk antwoord. Liefst op zo’n manier dat er meer duidelijkheid en houvast komt. Neem, als dat mogelijk is, wat zorgen weg.

Denken dat kleuters beseffen wat de dood inhoudt
Kleuters kunnen goed herhalen wat een volwassenen heeft gezegd. Ook al zeggen ze: “Mama gaat dood en komt nooit meer terug”, dan wil dat niet zeggen dat ze het ook begrepen hebben. Dat de dood onomkeerbaar is, is voor kleuters moeilijk te begrijpen. Ze proberen het wel, maar het lukt niet altijd. Het is belangrijk om het keer op keer opnieuw uit te leggen.


Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_2.jpg

In 2005 overleed Elke na een ziekteperiode. Zij heeft er alles aan gedaan om haar naderende overlijden zo goed mogelijk met haar kinderen voor te bereiden. Tijdens haar ziekte ondervond zij dat volwassenen niet met kinderen over hun verdriet praten. Haar kinderen vonden dat moeilijk. Elke pleitte ervoor dat kinderen gezien worden in hun verdriet, hoe confronterend en heftig dat soms ook kan zijn.