Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare4-6 jaarOverlijden gezinslid leerling is aanstaandeVeelgestelde vragen

Een jongetje uit mijn klas gaat zijn vader verliezen. Het is nog een kwestie van weken. De laatste tijd stelt hij mij heel veel moeilijke en confronterende vragen. Bijvoorbeeld 'ademt papa nog als hij straks dood is' of 'kan papa mij nog zien als hij straks dood is?' Wat kan ik het beste antwoorden?

Geef kinderen zoveel mogelijk een eerlijk antwoord in simpele taal. Bijvoorbeeld: als papa dood is, ademt hij niet meer. Als een kind nog meer wil weten, vraagt het dat wel. Meestal is een dergelijk antwoord voldoende. Als hij u vragen stelt waarop u het antwoord niet weet dan kunt u dat gerust eerlijk zeggen. U kunt dan vragen wat hij denkt. veel kinderen hebben zelf al antwoorden bedacht.


Een meisje van vijf uit mijn klas heeft een ernstig ziek broertje. Hij heeft niet lang meer te leven. Ze hebben dit een week geleden aan haar verteld. Ik merk af en toe dat ze ermee bezig is. Zo vroeg ze 'ga ik ook dood door de ziekte van Sam?' Ik vond het zo zielig, ik wist gewoon niet wat ik moest zeggen.

Veel kinderen die in zo'n situatie zitten, ervaren deze angst. Het is belangrijk om haar gerust te stellen. Bijvoorbeeld door haar uit te leggen dat de meeste mensen gewoon groot worden. Eerst zijn ze kind, dan worden ze vader of moeder en later nog opa en oma. Als een kind doodgaat, is dat niet gewoon.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_3.jpg

Heeft u ook een vraag over een kind dat met overlijden binnen het gezin te maken gaat krijgen?
Stel uw vraag dan hier.