Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare4-6 jaarOverlijden gezinslid leerling is recent (< een jaar)Veelgestelde vragen

De moeder van een leerling is twee dagen geleden overleden. Zij wordt gecremeerd. Ik ben bang dat kinderen uit de klas gaan vragen wat cremeren is. Ik weet niet wat ik dan moet zeggen.

De fantasie van kinderen is vaak veel gruwelijker dan de waarheid. U kunt het beste eerlijk en duidelijk vertellen wat cremeren is. Het lichaam ligt in een kist en gaat dan een hele grote hete oven in. Daarin wordt de kist en het lichaam verbrand. Het boekje Doodgaan is geen feest kan eventueel behulpzaam zijn.


De vader van een meisje uit mijn klas (6) is pas overleden en sinds een tijdje slaat zij vaak andere kinderen en maakt zij spullen kapot. Voordat haar vader overleed, was het een hele rustige kleuter. Hoe kan ik hierop reageren?

Kleuters uiten hun (verdrietige en/of onmachtige) gevoelens soms door middel van agressie. Maar, hoe verdrietig een kind ook is, het heeft altijd behoefte aan grenzen en regels. U kunt het kind vertellen dat u begrijpt dat het kind boos of verdrietig is, ze heeft ook zoiets naars meegemaakt. Maar u kunt haar tegelijkertijd ook vertellen dat in de klas regels gelden en dat er niet geslagen wordt en er geen spullen kapot worden gemaakt. Word niet boos en bied het kind een alternatief om zijn gevoelens te uiten. Bijvoorbeeld door buiten hard te rennen, schreeuwen, tegen een bal te schoppen of heel hard in iets te knijpen, bijvoorbeeld kneedgum. Sommige kinderen vinden het fijn om hun agressie te uiten in een tekening of schilderij.


Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_3.jpg

Heeft u ook een vraag over een kind dat met overlijden binnen het gezin te maken heeft gehad?
Stel uw vraag dan hier.