Het nieuws komt binnen

Overlijden van een dierbare4-6 jaarUw leerling is net overledenHet nieuws komt binnen

Controleer eerst het bericht!
Als het bericht niet van een officiële bron komt, dan zal het bericht eerst op juistheid gecontroleerd moeten worden door de schoolleiding.

Bepaal wie contactpersoon/coördinator wordt
Het is belangrijk dat er op school één contactpersoon is die alles rondom het overlijden coördineert. Hij of zij geeft leiding aan het crisisteam. Dit kan de directeur zijn, maar bijvoorbeeld ook een zorgmedewerker.

Formeer een crisisteam
Naast de coördinator bestaat een crisisteam meestal uit iemand van de schoolleiding, de leerkracht van het overleden kind, de intern begeleider en eventueel een externe deskundige.

Het crisisteam is verantwoordelijk voor:
*informeren van de betrokkenen
*organisatorische aanpassingen
*opvang van leerlingen en collega's
*communicatie met de ouders
*regelingen in verband met rouwbezoek en uitvaart
*administratieve afwikkeling
*nazorg aan alle betrokkenen.

Neem zo snel mogelijk contact op met de familie van het overleden kind
Het is belangrijk dat de school zo snel mogelijk contact opneemt met de familie van het overleden kindje. Dit kan door de leerkracht van de overleden leerling gedaan worden of door de directeur/coördinator. Voor de ouders is contact met de school vaak erg belangrijk. Als u belt, vraagt dan altijd eerst of het gelegen komt. Overleg met de familie over wanneer u het beste kunt bellen om wat uitgebreider vragen te stellen. Meestal is het zo dat ouders eerst contact gehad moeten hebben met de uitvaartonderneming voordat zij alle vragen kunnen beantwoorden.

Zorg voor ondersteuning
Zorg ervoor dat er op school iemand aanwezig is ter ondersteuning van de leerkrachten en de leerlingen. Dit kan bijvoorbeeld iemand van de GGD zijn of van Slachtofferhulp.

Informatie en advies op maat
Als u als team (of deel van het team) behoefte heeft een een informatieve bijeenkomst over kinderen en rouw op school, waarbij de huidige situatie centraal staat, kunt u contact opnemen met Stichting Jonge Helden (jantiene@stichtingjongehelden.nl of 035-6984824). Twee ervaren coaches verzorgen in overleg een bijeenkomst met veel praktische informatie, advies op maat en ruimte voor het proces van het team.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_2.jpg

Voor de ouders is contact met de school vaak erg belangrijk.