Begeleiding tussen overlijden en uitvaart

Overlijden van een dierbare4-6 jaarUw leerling is net overledenBegeleiding tussen overlijden en uitvaart

Stoel laten staan
Laat de stoel en eventueel tafel van de overleden leerling staan. Overleg met de kinderen over de plek waar deze het beste kunnen staan (ook de rest van het schooljaar).

Herinneringsplek inrichten
Maak een herinneringsplek in de klas. Richt deze zo in dat er in de loop van de tijd steeds meer herinneringen bij kunnen komen.

Rouwbezoek
Als ouders hebben aangegeven dat medeleerlingen op rouwbezoek kunnen komen, bespreek dit met de leerlingen. Vraag wie dit wil en vertel deze leerlingen, als de ouders akkoord zijn, wat ze kunnen verwachten.
Doe dit bezoek bij voorkeur na schooltijd, in aanwezigheid van de ouders van de betreffende kinderen.
Vertel hoe een dode eruit ziet en hoe een rouwbezoek gaat. Stel de kinderen in de gelegenheid om iets te maken wat ze mee willen nemen naar het rouwbezoek. Iets wat ze bij hun overleden klasgenootje kunnen neerleggen. Benadruk dat niets moet.

Aandacht voor broertjes en zusjes
Maak met de leerlingen een troostcadeautje voor de eventuele broertjes en zusjes van de overleden leerling.

Begrafenis voorbereiden
Als ouders hebben aangegeven dat medeleerlingen op de begrafenis of crematie aanwezig kunnen zijn:

Bereid de kinderen voor op hoe een begrafenis of crematie ongeveer gaat. Gebruik hierbij bijvoorbeeld een boekje dat gaat over begraven of cremeren. Zie Boekentips.
De kinderen kunnen in overleg met de ouders van de overledene een aandeel hebben in de rouwdienst. Bereid bijvoorbeeld een ritueel voor met de klas. Zoals het om de beurt leggen van een zelfgemaakte bloem op de kist. Misschien wil de klas een liedje zingen tijdens de dienst. Of ballonnen oplaten. Overleg met de ouders van de overledene is natuurlijk erg belangrijk hierbij!

Rekening houden met achtergrond 
Houd rekening met gebruiken en rituelen bij uitvaarten van kinderen met een andere culturele- of religieuze achtergrond. Voor meer informatie zie Multiculturele rouw.

Gebruikelijke ritme zoveel mogelijk vasthouden
Naast alle emoties en voorbereidingen voor de uitvaart, is het belangrijk dat in zekere mate de gebuikelijke dagindeling wordt aangehouden. Dit geeft de kinderen veiligheid en houvast.

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_3.jpg

Het is belangrijk dat in zekere mate de gebuikelijke dagindeling wordt aangehouden. Dit geeft de kinderen veiligheid en houvast. Maar besteed wel aandacht aan de komende uitvaart.