Wat te doen als het nieuws binnenkomt?

Overlijden van een dierbare4-6 jaarUw leerling wordt niet meer beterWat te doen als het nieuws binnenkomt?

Uw leerling wordt niet meer beter
Als u hoort dat een leerling van de school ziek is en niet meer beter zal worden, wilt u daar zo goed mogelijk mee omgaan. Als school heeft u een belangrijke rol.

Bepalen wie contactpersoon/coordinator wordt
Het is belangrijk dat er op school één contactpersoon is tijdens het ziekteproces, de uitvaart en na het overlijden. Deze persoon informeert en onderhoudt contact met ouders, het team, de leerkracht en de klasgenootjes. Dit kan de leerkracht van het kindje zijn, maar bijvoorbeeld ook een zorgmedewerker. Als het niet de leerkracht zelf is, is het belangrijk dat hij of zij wel nauw betrokken wordt bij alles door de contactpersoon. De contactpersoon is dan ook 'helper' van de leerkracht; in de klas maar ook daarbuiten.
Als de leerkracht van een kindje dat gaat overlijden zelf contactpersoon wordt, is het belangrijk dat diegene een persoon binnen school heeft, die als klankbord en steun kan fungeren. Het is een heftige en zware taak!

Maak vooral gebruik van wat er is!
Tijd is kostbaar in situaties als deze!
In het boek Wat nu, mijn leerling wordt niet meer beter vindt u veel bruikbare informatie en heel veel praktische en steunende tips en handreikingen.
De vereniging ouders, kinderen en kanker heeft speciaal voor scholen de koffer 'als een leerling niet meer beter wordt' ontwikkeld. De koffer ondersteunt de leerkracht / docent bij het omgaan met de leerling met kanker, ouders en broers en zussen, en bij het voorbereiden van de klas op het aanstaande verlies. De koffer is in twee delen gesplitst: wat u direct nodig heeft sturen ze per direct naar u op (basispakket). De koffer zelf bevat (voor)leesboeken voor de leerlingen en handboeken voor de leerkracht/docent. De koffer bevat materialen voor alle groepen basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Voor meer informatie klik hier.
Op de website van de vereniging ouders kinderen en kanker (vokk.nl), vindt u daarnaast een heel gedeelte dat gericht is op scholen. Met veel informatie en tips.

Voor informatieve boeken en kinderboeken die gaan over afscheid nemen van een dierbare die gaat sterven, zie boekentips.

Als u als team (of deel van het team) behoefte heeft een een informatieve bijeenkomst over kinderen en rouw op school, waarbij de huidige situatie centraal staat, kunt u contact opnemen met Stichting Jonge Helden (jantiene@stichtingjongehelden.nl of 035-6984824). Twee ervaren coaches verzorgen in overleg een bijeenkomst met veel praktische informatie, advies op maat en ruimte voor het proces van het team.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_.jpg
De vereniging ouders, kinderen en kanker heeft speciaal voor scholen de koffer 'als een leerling niet meer beter wordt' ontwikkeld.