Denken

Overlijden van een dierbare7-9 jaarBelangrijk om te wetenDenken

WAT KUNNEN KINDEREN VAN 7-9 JAAR DENKEN ALS EEN DIERBARE IS OVERLEDEN?

Het is mijn schuld
Kinderen kunnen denken dat het hun schuld is dat mama of papa is doodgegaan, omdat ze niet lief genoeg waren of omdat hun rapport niet goed genoeg was.

Dood zijn is besmettelijk
Kinderen kunnen denken dat de dood besmettelijk is. Zo wilde een meisje van acht haar stervende opa geen kus geven omdat ze bang was dat ze zelf ook dood zou gaan.

Waarom?
vVanaf deze leeftijd kunnen kinderen zich gaan afvragen waarom hen dit overkomt, waarom juist degene die zij zo liefhebben?
Eva (10) verloor haar broertje toen ze vier was. Ook zij stelt zichzelf de waarom-vraag:Dood gaan is een straf
Kinderen van deze leeftijd kunnen denken dat de dood een straf is. Ze zijn heel bang om iets fout te doen en dezelfde ‘straf’ te krijgen als de overledene.

Ik kan ook dood gaan
Kinderen kunnen (tijdelijk) denken dat zij op ieder moment zelf ook dood kunnen gaan. Dit is een angstaanjagende gedachte.

Nu ben ik anders
Ze kunnen denken dat ze anders zijn dat hun vriendjes en vriendinnetjes. Veel kinderen van deze leeftijd willen juist net zo zijn als hun leeftijdsgenootjes.

Misschien komt de overledene nog terug
Kinderen kunnen hopen dat hun overleden ouder of broertje of zusje toch nog terugkomt, bijvoorbeeld op hun verjaardag. Ook al weten ze dat het eigenlijk niet kan, ze kunnen ontzettend teleurgesteld raken als blijkt dat de ouder of het broertje of zusje echt weg blijft.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
7_9_3.jpg

Ook al weten ze dat het eigenlijk niet kan, ze kunnen ontzettend teleurgesteld raken als blijkt dat de ouder of het broertje of zusje niet terug komt..