Gedrag

Overlijden van een dierbare7-9 jaarBelangrijk om te wetenGedrag

WELK GEDRAG KUNNEN KINDEREN VAN 7-9 JAAR LATEN ZIEN ALS EEN DIERBARE IS OVERLEDEN?

Regressief Gedrag
Kinderen kunnen regressief gedrag vertonen. Dat wil zeggen: gedrag dat niet meer bij de leeftijd past. Denk hierbij bijvoorbeeld aan weer in bed plassen, duimen, zich vastklampen of zich weer als een kleuter gedragen.

Directe opmerkingen maken
Kinderen van deze leeftijd kunnen heel directe opmerkingen maken, die voor volwassenen confronterend kunnen zijn. “Mama had kanker en nu is ze dood”. Of : “Opa wordt door de wormen opgegeten, he?”

Veel vragen stellen
Door vragen te stellen, proberen kinderen de betekenis van dood zijn te begrijpen. De vragen kunnen erg nuchter en praktisch overkomen. "Waarom moet ik een tekening maken voor in de kist, opa kan toch niks meer zien?"

Zorgen maken
Veel kinderen maken zich na het verlies van een gezinslid zorgen over zichzelf en hun gezinsleden. Ze zijn bang dat zijzelf ziek worden of overlijden of dat er iets met hun ouders, broer(s) of zus(sen) gebeurt.

Verdriet uitstellen
Kinderen kunnen hun eigen verdriet uitstellen als een ouder door zijn of haar eigen verdriet niet emotioneel beschikbaar is.

In spel verwerken
Door middel van spel uiten kinderen hun gevoelens. Ze kunnen bijvoorbeeld begrafenisje gaan spelen of een ongeluk na gaan spelen. Volwassenen schrikken hier vaak van, maar voor kinderen is het een gezonde manier om verdriet en gemis te uiten.

Ontkennen wat er is gebeurd
Kinderen kunnen ontkennen dat iemand is overleden. Ze gaan gewoon door met leven alsof er niets gebeurd is.Ze verbergen hun gevoelens om niet babyachtig te lijken. Dit heeft vaak tot gevolg dat volwassenen hen niet de ondersteuning geven die ze nodig hebben. Daardoor kunnen kinderen het idee krijgen dat ze hun verdriet niet mogen uiten.

Terugtrekken
Kinderen kunnen tijdelijk hun interesse in de omgeving verliezen en zich bijvoorbeeld heel stil en passief opstellen of niet reageren op de aanwezigheid van anderen.

Slecht concentreren
Kinderen kunnen problemen krijgen met concentreren. Hun gedachten dwalen vaak af en het kind kan gefrustreerd raken als het steeds wordt aangesproken op zijn of haar gedrag.
Renske verloor haar vader en ook zij had soms moeite om zich te concentreren:


Uit: Wanneer wordt het weer leuk. Een film van Jacco Groen - Springfilm

Slechtere schoolresultaten
De schoolresultaten kunnen tijdelijk achteruit gaan.

Rol van de overledene overnemen
Kinderen kunnen proberen de rol van de overledene over te nemen. Zo dekte een meisje van acht elke avond voor het slapen gaan de tafel voor het ontbijt. Haar overleden moeder deed dat altijd en zij nam dit als vanzelfsprekend over.

Idealiseren van de overledene
Kinderen die zich niet of weinig uiten, ontwikkelen soms een fantasieleven. Hierin idealiseren ze de overledene heel sterk. Soms zo sterk dat niemand van de levenden met hem of haar kan concurreren.

Als bepaald gedrag heel hevig is en lang aanhoudt, kan dat wijzen op verstoorde rouwverwerking. Zie Wanneer zorgen maken?

 
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
7_9_5.jpg

Als bepaald gedrag heel hevig is en lang aanhoudt, kan dat wijzen op verstoorde rouwverwerking. Zie Wanneer zorgen maken?