Belangrijk om te weten/tips

Overlijden van een dierbare7-9 jaarOverlijden gezinslid leerling is gevolg van zelfdodingBelangrijk om te weten/tips

De tips die vermeld staan onder de andere menu-items gelden ook als er sprake is van zelfdoding. Bij zelfdoding komen echter vaak ook nog andere zaken kijken.

De waarheid vertellen over de doodsoorzaak?
Meestal is het goed als ook jonge kinderen de waarheid kennen over de doodsoorzaak. Hoe verschrikkelijk deze ook is. Vermoedens hebben en alleen worstelen met vragen, is voor een kind nog veel erger dan de waarheid. Een hulpmiddel voor de ouder(s) kan het boek ‘Weg van mij’ zijn over kinderen die iemand door zelfdoding verliezen. Dat kan helpen om de woorden te vinden.
Als belangrijke persoon in de omgeving van de Jonge Held, is het belangrijk dat u aansluit bij wat de ouder(s) hebben verteld over de doodsoorzaak. Ook voor u is het lezen van “Weg van mij’ aan te raden. Ook het boek 'Waarom doet iemand dat?' kan erg behulpzaam zijn voor ouders en uzelf.

Waarom?
Kinderen vragen zich bij zelfdoding vaak af waarom iemand dat heeft gedaan. Het kind vraagt zich af of hij of zij niet de moeite waard was of voor te blijven leven. Is hij of zij niet lief genoeg geweest? Of misschien wilde de ouder het kind niet zien opgroeien? Alles draait om de waarom-vraag.
Kinderen lopen met veel vragen rond. U hoeft en kunt niet op alle vragen antwoord te geven. U kunt het kind vragen wat het zelf denkt of hoopt. Laat het kind de waarom-vraag keer op keer stellen, ook als er geen antwoord op is. Of u zegt: "Ja, wat zouden we dat graag willen weten, he? Konden we het nog maar vragen."

Schuldig
Kinderen voelen zich in de steek gelaten en kunnen heel boos worden. Of ze voelen zich schuldig aan de dood van hun ouder of broer of zus. Deze gevoelens horen bij het rouwproces. U hoeft de gevoelens niet weg te nemen. Accepteer dat deze gevoelens er zijn en praat er over.

Opluchting
Kinderen kunnen zich ook opgelucht voelen. Vaak zie je dit bij kinderen van ouders met psychische problemen. Het komt voor dat ouders al meerdere malen een suïcidepoging hebben gedaan en dat het kind de ouder heeft moeten redden of voor de ouder heeft moeten zorgen, zo klein als het was. Deze kinderen staan onder grote druk,. Als de ouder dan komt te overlijden valt die druk weg en kunnen zij zich opgelucht voelen. Deze opluchting leidt vervolgens vaak weer tot schuldgevoelens over het opgeluchte gevoel.

Oordelen
Het is onvermijdelijk dat mensen in de omgeving van het kind een mening hebben over zelfdoding. Hoewel deze mening niet altijd wordt uitgesproken, krijg het kind toch de indruk dat het wel heel erg is dat zijn vader of moeder, broer of zus suïcide heeft gepleegd. Kinderen zijn ontzettend loyaal en zullen er alles aan doen om de overledene in ere te houden.
Oordeel nooit over de suïcide, daar heeft het kind geen baat bij. Het kind heeft wel baat bij ondersteuning.

Informatie en advies op maat
Als u als team (of deel van het team) behoefte heeft een een informatieve bijeenkomst over kinderen en rouw op school, waarbij de huidige situatie centraal staat, kunt u contact opnemen met Stichting Jonge Helden. Twee ervaren coaches verzorgen in overleg een bijeenkomst met veel praktische informatie, advies op maat en ruimte voor het proces van het team.

Zorgen?
Als u de indruk heeft dat het niet goed gaat met een kind en denkt dat begeleiding van een professional bij het verwerkingsproces zinvol kan zijn, aarzel dan niet om uw zorg met ouders te delen. Ouders zien vaak niet hoe hun kind zich buitenshuis gedraagt en zijn blij met uw informatie - zolang deze zonder oordeel is. Als ouders uw zorg delen en begeleiding willen zoeken, kunt u hen wijzen op deze praktijkenzoeker.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
7_9_4.jpg
Oordeel nooit over de suïcide, daar heeft het kind geen baat bij. Het kind heeft wel baat bij ondersteuning