Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare7-9 jaarOverlijden gezinslid leerling is > 1 jaar geledenVeelgestelde vragen

Een jongetje uit mijn klas (8) vraagt steeds maar weer wat dood zijn nou eigenlijk precies is. Zijn vader is twee jaar geleden plotseling overleden. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Kinderen ontwikkelen zich volop. Zij gaan de dood steeds op een andere manier begrijpen. Nieuwe inzichten kunnen ervoor zorgen dat ze steeds dezelfde vraag stellen om weer een beter beeld te kunnen vormen van de dood. Het is belangrijk dat u hem steeds opnieuw zo duidelijk mogelijk antwoord geeft en hierbij aansluit op wat zijn moeder hem hierover vertelt of verteld heeft.


Een jongetje uit mijn klas (net 8) is de laatste maanden enorm bozig, schreeuwerig en agressief naar andere kinderen. Hij maakt ook dingen stuk van andere kinderen. Ik ken hem niet echt zo. Kan dit nog te maken hebben met het overlijden van zijn vader anderhalf jaar geleden?

Ja, dat kan. Veel kinderen stellen het rouwen uit, soms jarenlang. Als ze dan na zoveel tijd de gevoelens en gedachten gaan ervaren die bij rouw horen, kunnen zit dit uiten door agressie.
U kunt hem op een rustig moment vertellen dat u begrijpt dat hij boos of verdrietig is, maar dat in de klas de regel geldt dat er niet geslagen wordt en er geen spullen kapot worden gemaakt. Word niet boos en bied hem een alternatief om zijn gevoelens te uiten. Bijvoorbeeld door buiten hard te rennen, te schreeuwen of tegen een bal te schoppen als hij zich naar voelt.


Hoe lang kan een rouwproces duren?

Als een kind een verlies moet meemaken van een gezinslid, dan gaat de rouw nooit ‘over’. Het wordt wel minder aanwezig en minder pijnlijk. Ook wanneer een kind het verlies gezond kan verwerken, duikt op bepaalde momenten het rouwgevoel ineens op. Vaak gebeurt dat op belangrijke momenten in het leven. Het gemis van een moeder op verjaardagen, geen vader om studie- of beroepskeuzes mee te bespreken, het gemis van een van de ouders op de huwelijksdag, geen moeder hebben om de ervaring van het eigen moederschap mee te bespreken. Maar het kan ook door iets kleins ineens weer boven komen: een flard van een muziekstuk, een ander kind dat met zijn moeder aan het winkelen is, de geur van cake zoals mama die bakte.

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
7_9_.jpg

Heeft u ook een vraag over een kind dat met overlijden binnen het gezin te maken heeft?
Stel uw vraag dan hier.