Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare7-9 jaarOverlijden gezinslid leerling is aanstaandeVeelgestelde vragen

De moeder van een leerlinge van mij heeft nog maar één tot enkele maanden te leven. Ze heeft het (samen met haar man) haar kinderen van zeven en negen verteld, maar weet niet of en wanneer het verstandig is om met haar kinderen over de begrafenis te praten. Ze vroeg mij om raad maar ik wist het antwoord ook niet.

Wat goed dat deze moeder en haar man zo bezig zijn met wat goed en belangrijk is voor hun kinderen in deze heftige periode!
Het is inderdaad erg belangrijk voor kinderen om zoveel mogelijk informatie vooraf te hebben over de gang van zaken bij de uitvaart. De meeste kinderen maken zoiets voor het eerst mee en ze hebben geen idee wat ze ervan kunnen verwachten. Door er ruim van tevoren over te beginnen, hebben de kinderen tijd om de informatie te verwerken en vragen die in de loop van de tijd opkomen, te stellen. Daarnaast kan het fijn zijn als de kinderen kunnen meedenken over de invulling van de uitvaart. En over waarbij zij eventueel kunnen helpen, wat zij kunnen doen.
Op de website www.voorjongehelden.nl staat veel informatie voor kinderen die een ouder gaan verliezen én er staan filmpjes op die gemaakt zijn in een crematorium. In woord en beeld worden heel veel vragen van kinderen beantwoord.


Kunnen kinderen van acht al beseffen wat dood gaan betekent?

Kinderen van acht kennen doorgaans het verschil tussen dood en leven. Ze begrijpen meestal al dat dood zijn betekent dat je echt nooit meer levend wordt. Dat de dood voor altijd is. Het besef dat ook mensen van wie je houdt dood kunnen gaan, maakt kinderen van deze leeftijd vaak angstig.Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
7_9_.jpg

Heeft u ook een vraag over een kind dat met overlijden binnen het gezin te maken gaat krijgen?
Stel uw vraag dan hier.