Denken

Scheiding10-12 jaarBelangrijk om te wetenDenken

WAT KUNNEN KINDEREN VAN 10-12 JAAR DENKEN TIJDENS EN NA EEN SCHEIDING?

Ik kan ze weer samenbrengen
Kinderen kunnen denken dat zij iets kunnen doen of denken waardoor hun ouders weer bij elkaar komen. Ook jaren na de scheiding en zelfs als een of beide ouders weer een nieuwe relatie hebben of een nieuw gezin.

Het is mijn schuld
Al zijn ze in veel opzichten al groot, kinderen van deze leeftijd hebben ook nog de neiging om de schuld van gebeurtenissen bij zichzelf te leggen. Ze denken dat hun gedrag de scheiding heeft veroorzaakt. Daniëlle (13) heeft ook heel lang gedacht dat zij schuld had aan de scheiding van haar ouders:

Zo kan een kind van deze leeftijd denken dat de scheiding komt doordat het brutaal is geweest. Zijn ouders kregen laatst namelijk ruzie omdat ze het niet eens waren over de reactie van vader op het brutale gedrag. 
Het kan zijn dat kinderen dan voor zichzelf een een reden creëren voor iets wat ze niet kunnen verklaren. Kinderen voelen zich liever schuldig met dat gevoel als houvast, dan onschuldig en overgeleverd aan onvoorspelbare gebeurtenissen.(uit: en de kinderen scheiden mee, G Neuman & P. Romanowski).

Mijn ouders kunnen ook stoppen met houden van mij
Ouders geven bij een scheiding aan dat zij niet langer van elkaar houden, of niet meer genoeg van elkaar houden. Kinderen kunnen hieruit de conclusie trekken dat ‘houden van’ op ieder moment kan stoppen. Ook het houden van ouders van hun kinderen. En als dat stopt, dan gaan ouders weg. Misschien ook van hun kinderen.
Het is belangrijk te benadrukken dat de liefde tussen ouders en kinderen en ander soort liefde is. Dat deze nooit ophoudt.

Ik moet kiezen tussen papa en mama
Als ouders slecht over elkaar praten, raken kinderen verscheurd. Ze kunnen denken dat ze moeten kiezen. Bijvoorbeeld voor moeder, zij is immers in de steek gelaten door vader omdat hij verliefd is op iemand anders.

Ik moet mijn verdriet verbergen
Als kinderen van deze leeftijd merken dat hun ouders verdrietig worden als zij verdrietig zijn, kunnen ze besluiten hun eigen verdriet op te bergen. Ook Daniëlle heeft dit gedaan:
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12_4.jpg

Kinderen kunnen de conclusie trekken dat ‘houden van’ op ieder moment kan stoppen.