Gedrag

Scheiding10-12 jaarBelangrijk om te wetenGedrag

HOE KUNNEN KINDEREN VAN 10-12 JAAR ZICH GEDRAGEN TIJDENS EN NA EEN SCHEIDING?

Druk gedrag
Kinderen (jongens vaker) worden vaak drukker, geprikkelder en rustelozer. Ook kunnen ze groepsactiviteiten in de war gaan schoppen.

Teruggetrokken gedrag
Sommige kinderen trekken zich terug en spelen minder met leeftijdsgenootjes. Ze zijn stiller en minder betrokken bij de groep.

Opstandig gedrag
Deze pre-pubers kunnen zich meer gaan afzetten tegen de leerkracht of leeftijdgenootjes. Dit is ‘gewoon’ in deze leeftijdsfase. Tijdens of na een scheiding kan dit gedrag heviger zijn; het is een verdedigingswapen!

Aangepast gedrag
Anderen, vaak meisjes, vertonen extreem aangepast gedrag. Ze zijn supernetjes en gehoorzaam en lezen andere kinderen soms de les.

(Te) veel rekening houden met ouders
Sommige scheidingkinderen hebben de neiging bij alles wat ze doen of niet doen, rekening te houden met hun ouders.
De ouders van Rose (18) scheidden toen ze 2 was. Ook zij hield voortdurend rekening met haar ouders:

Minder goed concentreren
Kinderen kunnen vaker even wegdromen en er met hun gedachten niet bij zijn en daardoor dingen die gezegd worden, missen of niet doorwerken als ze met hun werk bezig zijn. 

Slechtere schoolprestaties 
Ze besteden soms minder aandacht aan schoolwerk dat ze moeten maken, zijn tijdelijk minder gemotiveerd.

Weinig emoties tonen
Sommige kinderen laten weinig hun gevoelens zien; de scheiding lijkt hen op het eerste gezicht weinig te kunnen schelen. Meestal is het tegendeel waar. Ze weten zich geen raad met hun gevoelens en laten hun binnenkant voor wat het is. Of ze sluiten zich erg af voor hun gevoel als een soort overlevingsstrategie.

Uitstellen van verdriet
Kinderen kunnen hun eigen verdriet uitstellen als een ouder door zijn of haar eigen verdriet emotioneel niet beschikbaar is. Het kind wacht tot het voldoende veiligheid ervaart om te rouwen.

Agressief gedrag
Kinderen kunnen zich agressiever gaan gedragen in de klas of op het schoolplein. Ze kunnen ook dingen stuk maken.

Projecteren van eigen gedachten en gevoelens op jongere broertjes en zusjes
Kinderen kunnen hun eigen gevoelens verborgen willen houden. Zij praten liever over de gevoelens van hun broertje of zusje en het feit dat ze zich daar zorgen over maken. Vaak vertellen ze zo, indirect, iets over hun eigen gevoelens.

Voor ouder(s) zorgen
Sommige kinderen (vaak meisjes) werpen zich op als steunpilaar voor de ouder(s). Het kind wordt als het ware ouder van de ouder. (Parentificatie). Dit gedrag is zorgelijk.

Niet praten
Toen Caroline 11 was gingen haar ouders scheiden. Ze vertelt dat zij er niet graag over praatte:

Ongezonde vriendschappen aangaan
De vriendschappen van kinderen van deze leeftijd kunnen veel zeggen over hun gemoedstoestand. Bepaalde vriendschappen kunnen een indirecte manier zijn om met eigen gevoelens om te gaan. Een kind dat heel erg boos is over de scheiding kan trekken naar (groepen) kinderen die pesten of agressief gedrag laten zien. Een kind dat zich hulpeloos voelt, kan vriendschap sluiten met kinderen die ‘zielig’ zijn en hun hulp nodig hebben.

Als bepaald gedrag heel sterk aanwezig is of heel erg lang aanhoudt, kan dit reden tot zorg geven. Zie Wanneer zorgen maken.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12_5.jpg

De vriendschappen van kinderen van deze leeftijd kunnen veel zeggen over hun gemoedstoestand.