Voelen

Scheiding10-12 jaarBelangrijk om te wetenVoelen

WAT KUNNEN KINDEREN VAN 10-12 JAAR VOELEN TIJDENS EN NA EEN SCHEIDING?

(Veel) boosheid
Het kind kan boos op beide ouders zijn vanwege de breuk of vooral boos zijn op de ouder die het initiatief tot de scheiding heeft genomen. Dit kan zich uiten door meer ruzie te zoeken met klasgenootjes bijvoorbeeld. Zo reageert het kind zijn boosheid af. Meestal is deze boosheid een afweermechanisme om verdrietige en angstige gevoelens niet toe te laten. Boosheid is beter te verdragen dan intens verdriet.

Verdriet
Zowel jongens als meisjes kunnen zich verdrietig voelen. Het moment van afscheid van de uitwonende ouder kan zelfs na jaren nog groot zijn. Baukje (12) vertelt:

Ook het verdriet over het feit dat hun ouders niet meer bij elkaar zijn, kan bij kinderen na jaren nog groot zijn.
Ook Daniëlle (13) wiens ouders scheidden toen ze 8 was, kent dit gevoel:

Ook Pien (13) is 4 jaar na de scheiding nog af en toe verdrietig omdat haar ouders elkaar niet meer echt mogen. Ondanks dat ze gewoon tegen elkaar doen, voelt Pien dat ze elkaar niet echt meer aardig vinden en dat doet haar pijn:

Ze hebben vaak de neiging dit verdriet te onderdrukken omdat ze niet willen dat leeftijdgenootjes hun kwetsbaarheid zien. Het verdriet komt er dan vaak bijvoorbeeld ’s avonds uit of op andere momenten thuis. Vaak is een ogenschijnlijk klein dingetje dan aanleiding voor hevig verdriet. Het verdriet over de scheiding wordt dan eigenlijk verplaatst.

Angst
Kinderen (vaak meisjes) kunnen ineens allerlei angsten ontwikkelen. Verlatingsangst, angst voor het donker, angst om alleen thuis te zijn, angst om ergens te gaan logeren.

Bezorgdheid
Kinderen kunnen zich zorgen maken over hun ouders. Over hun moeder die zo verdrietig is, over hun vader omdat hij nu alleen woont en hen zo mist.

Lichamelijke klachten
Veel voorkomende klachten kunnen buikpijn en hoofdpijn zijn.

Loyaliteitsconflict
Als ouders slecht over elkaar praten, hoe bedekt ook, veroorzaakt dat bij kinderen een loyaliteitsconflict. Hoe jong ze ook zijn. Ze hebben het gevoel verscheurd te worden tussen vader en moeder. Als de ene ouder iets naars zegt over de ander, raakt dat het kind. Het vat het op als kritiek op zichzelf. Pien kan hier over mee praten:

Gebrek aan zelfvertrouwen
Kinderen kunnen onzekerder worden en bijvoorbeeld negatiever over zichzelf denken doordat zij uit een gezin met gescheiden ouders komen. Dit kan zich uiten in de omgang met klasgenoten en bij het maken van schoolwerk. 

Missen
Ze kunnen de ouder waar ze op dat moment niet zijn, hevig missen.
Ook kunnen ze op bepaalde momenten het gezin missen zoals het was. Hun leven zoals het was voor de scheiding. Vooral vakanties, feestdagen, verjaardagen en andere speciale momenten kunnen aanleiding zijn om hevig te verlangen naar het leven zoals het was voor de scheiding. De ouders van Jesse (14) besloten 6 jaar geleden te scheiden. Jesse mist soms ook nog het gezin zoals het was:

Moeheid 
Sommige kinderen kunnen moe zijn in de klas omdat ze minder goed slapen. Ook vergen de emoties die ze ervaren veel energie. Hun concentratievermogen kan hierdoor achteruit gaan.

Schaamte
Een kind durft op school niet altijd over de scheiding te praten. Het is bang om zielig gevonden te worden of raar. Soms kan het zich schamen omdat er zuiniger aan gedaan moet worden als gevolg van de scheiding.

Erbij willen horen
Een kind op deze leeftijd wil graag bij de groep horen. Het wil niet anders zijn. Maar soms voelt het zich juist buitengesloten omdat zijn ouders gescheiden zijn en die van de andere kinderen niet.

Niets
Ook al hebben kinderen op deze leeftijd veel verdriet van de scheiding, een verrassend groot aantal is toch in staat om door te leven als of er niets gebeurd is. Het kind kan alle gevoelens opbergen tot het veilig voelt om ze tevoorschijn te halen. Het kan echter ook dat een kind opmerkelijk onaangedaan en sterk blijft overkomen, in dat geval is er soms reden tot zorg zie Wanneer zorgen maken.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12_2.jpg

Belle (12) hoorde vier jaar geleden dat haar ouders gingen scheiden:
"Ik ben nog wel verdrietig, maar nu al een stuk minder. In het begin veel erger. Ik vond het gewoon heel fijn dat we vroeger met z'n allen waren. Dat zijn we nu niet echt meer. Dat mis ik wel heel erg."