Niet doen!

Scheiding10-12 jaarDe scheiding is langer dan 1 jaar geledenNiet doen!

Denken dat een kind het wel verwerkt heeft
In het eerste jaar gebeurt er meestal zoveel, dat kinderen vooral overleven. Pas na dat eerste jaar of nog (veel) later, gaan kinderen vaak rouwen om een scheiding.
Het rouwen om een scheiding gaat nooit helemaal over. Gelukkig kunnen de meeste scheidingskinderen zich desondanks toch gezond ontwikkelen. Maar voor de meeste kinderen en jongeren blijft een scheiding tot in de lengte van jaren iets wat ingrijpt in hun leven.
Veel kinderen (en jongeren!) blijven de wens houden dat hun ouders weer bij elkaar komen, ook na jaren:


Eigen oordeel hebben
Stel, u bent principieel tegen scheidingen. Probeer uw eigen mening hierover opzij te zetten. Het is belangrijk dat u een kind in de klas kunt steunen als hij het moeilijk heeft. Hij mag niet de dupe van uw oordeel over scheidingen worden. 

De ouder vervangen
Probeer niet een vervangende ouder te zijn en met oplossingen voor de scheiding te komen. De pijn van een scheiding kunt u niet oplossen. Probeer wel zijn gevoel serieus te nemen.

Partij kiezen
Kies geen partij voor een van de ouders. Ook niet als u vindt dat een van de ouders zich slecht gedraagt. Door niet te oordelen, geeft u het kind toestemming om van beide ouders te mogen houden.

Veralgemeniseren
Veralgemeniseer een scheiding niet. Iedere scheiding is anders. En ieder kind is anders. 

Redder worden
Probeer geen redder van het kind te worden en een kind te veel te helpen. U kunt hem steunen. Maar hij moet zelf zijn oplossingen kunnen vinden. Anders wordt hij te afhankelijk van uw hulp.

Eventuele eigen emoties onderdrukken
U kunt een kind beter ondersteunen als u uw verdriet toelaat, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: ik ben ook verdrietig voor je omdat je ouders zijn gescheiden. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg. Verdriet en tranen zijn niet erg maar als je je verdriet niet in de hand hebt dan wordt het kind angstig.

Verzwijgen
Verzwijg de scheiding en alles wat daarbij komt kijken niet maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt kinderen niet. Belangrijk is wel dat u aansluit bij het kind en dat het niet allemaal vanuit u komt. Kinderen geven vaak signalen die u kunt oppakken.

Aandringen
Het is fijn als mensen vragen hoe het met je gaat en interesse in je tonen, vindt Jesse van 14 (zijn ouders scheidden toen hij 8 was). Maar dring niet aan:


Met vrienden erbij
De meeste kinderen vinden het prettiger als hun leerkracht vraagt hoe het met ze gaat, als er geen andere kinderen bij zijn. Jesse (14) vertelt waarom:


Corrigeren
Als een kind met gescheiden ouders zegt: ik wil die nieuwe vriend van mijn moeder wel vermoorden, corrigeer het dan niet maar ga in op de onderliggende boodschap. Zeg bijvoorbeeld; het moet heel naar voor je zijn om je moeder met een andere man te zien dan je vader. Ik kan me voorstellen dat dat je heel verdrietig en boos kan maken.

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12_9.jpg

Veralgemeniseer een scheiding niet. Iedere scheiding is anders. En ieder kind is anders.