Veelgestelde vragen

Scheiding10-12 jaarDe scheiding is recent (< een jaar)Veelgestelde vragen

Een meisje uit mijn klas heeft gescheiden ouders en woont bij moeder. Soms krijg ik het gevoel dat het meisje haar moeders moeder is geworden. Moeder bespreekt al haar problemen met haar dochter van 11. Dochter wordt in alles betrokken, ook in financiële zaken. Wat kan ik doen?
Nodig moeder uit voor een gesprek op school. Vertel haar wat u waarneemt bij haar dochter en vertel haar dat u zich daar zorgen over maakt. Vraag moeder of zij volwassen personen in haar omgeving heeft, waar ze dit soort zaken mee kan bespreken in plaats van met haar dochter. Als zij die niet heeft, verwijs haar dan bijvoorbeeld door naar maatschappelijk werk.

Is het belangrijk dat de groep het weet als de ouders van een groepsgenoot gaan scheiden?
Vaak vindt een kind het fijn als de groep het weet. Soms ook niet. Vraag het!

Hoe vertel ik de groep dat de ouders van hun groepsgenootje gaan scheiden. Hoe breng je zoiets ter sprake?
U kunt het kind vragen of hij of zij het zelf wil vertellen, in de kring bijvoorbeeld. Als het kind wil dat u het vertelt, kunt u dat op verschillende manieren doen.
Met behulp van een
boek bijvoorbeeld, voor kinderen van deze leeftijd over scheiding. Na het voorlezen kunt u vertellen dat in de groep een kind zit van wie de ouders gaan scheiden. De andere kinderen kunnen het kind daar dan iets over vragen als ze willen. (Wel van tevoren bespreken met het kind!).
U kunt vertellen dat het heel verdrietig is voor … en vragen wie er ook wel eens iets verdrietigs heeft meegemaakt. Als er verschillende kinderen gereageerd hebben, kunt u vragen wat hen toen heeft geholpen om zich weer blij te voelen.
U kunt het betreffende kind vragen of daar ideetjes bijzitten waar het wat aan kan hebben. 
Voor werkvormen met copieerbladen om verdriet in de klas bespreekbaar te maken, klik
hier.

Ik merk dat ik af en toe wat meer gedoog van een jongen uit mijn klas met gescheiden ouders dan bij de anderen. Is dat een juiste houding?
Nee. Blijf duidelijke grenzen stellen, die geven hem veiligheid. En daar heeft hij behoefte aan. Begrens wel liefdevol en begripvol.

Wat kun je doen met 10-minutengesprekken als ouders elkaar naar het leven staan?
Je kunt in dit geval het beste twee afspraken maken. Dat laatste kost meer tijd maar geeft minder spanning.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12.jpg

Heeft u ook een vraag over een kind dat recent met de scheiding van zijn of haar ouders te maken kreeg?
Stel uw vraag dan hier.