Voelen

Scheiding13 -18 jaarBelangrijk om te wetenVoelen

WAT KUNNEN 13-18 JARIGEN VOELEN TIJDENS EN NA EEN SCHEIDING?

(Veel) boosheid
Tieners kunnen boos zijn op hun ouders, dat zij niet voldoende hun best hebben gedaan om de breuk te voorkomen. Of op de ouder die het initiatief tot de scheiding heeft genomen. Jongere kinderen zien vaak de scheiding als boosdoener en niet hun ouders. Tieners zien vaak hun ouders als boosdoeners. Meestal is deze boosheid een afweermechanisme om verdrietige en angstige gevoelens niet toe te laten. Boosheid is beter te verdragen dan intens verdriet.

Verdriet
Zowel jongens als meisjes kunnen zich verdrietig voelen. Het verdriet over het feit dat hun ouders niet meer bij elkaar zijn, kan bij tieners na jaren nog groot zijn.
Ook Daniëlle (13) wiens ouders scheidden toen ze 8 was, kent dit gevoel:

Ook Pien (13) is 4 jaar na de scheiding nog af en toe verdrietig omdat haar ouders elkaar niet meer echt mogen. Ondanks dat ze gewoon tegen elkaar doen, voelt Pien dat ze elkaar niet echt meer aardig vinden en dat doet haar pijn:

Ze hebben vaak de neiging dat verdriet te onderdrukken omdat ze niet willen dat leeftijdgenoten hun kwetsbaarheid zien. Het verdriet komt er dan vaak bijvoorbeeld ’s avonds uit of op andere momenten thuis. Vaak is een ogenschijnlijk klein dingetje dan aanleiding voor hevig verdriet. Het verdriet over de scheiding wordt dan eigenlijk verplaatst.

Bezorgdheid
Jongeren kunnen zich zorgen maken over hun ouders. Over hun moeder die zo verdrietig is, over hun vader omdat hij nu alleen woont en hen zo mist.

Loyaliteit
Caroline's ouders scheidden 5 jaar geleden. Ze legt uit dat loyaliteitsgevoelens heel lastig kunnen zijn bij het maken van keuzes:

Loyaliteitsconflict
Als ouders slecht over elkaar praten, hoe bedekt ook, veroorzaakt dat bij tieners een loyaliteitsconflict. Ze hebben het gevoel verscheurd te worden tussen vader en moeder. Als de ene ouder iets naars zegt over de ander, raakt dat de tiener. Hij of zij vat het op als kritiek op zichzelf. Pien kan hierover mee praten:

Stressgevoelens
Jongeren kunnen veel last hebben van spanningen; ze kunnen een gestresste indruk geven.

Missen
Tieners kunnen (ook na jaren) het gezin zoals het was, missen. Dat gebeurt vooral op speciale dagen, verjaardagen bijvoorbeeld.
Pien kent dat gevoel ook:

De ouders van Rose (18) scheidden toen ze 2 was, het contact is verwaterd en sinds 3 jaar is er helemaal geen contact meer. Rose mist haar vader erg:

Sombere gevoelens
Een ‘gescheiden’ jongere kan zich somber voelen of apathisch. Sommige jongeren zijn zo aangeslagen door alles wat er thuis gebeurt dat zij gedachten aan de dood hebben. Als u dit merkt bij een leerling van u, is het belangrijk om de tijd te nemen om dit te bespreken met de jongere en samen te kijken wat er nodig is. Hert uiten van de gevoelens en gedachten kan al helpen, soms is begeleiding van een professional op dit gebied aan te bevelen. Zie < wanneer zorgen maken>

Gebrek aan zelfvertrouwen
Tieners kunnen onzekerder worden en bijvoorbeeld negatiever over zichzelf denken doordat zij uit een gezin met gescheiden ouders komen.

Moeheid
Sommige tieners kunnen moe zijn in de klas omdat ze minder goed slapen. Ook vergen de emoties die ze ervaren veel energie. Hun concentratievermogen kan hierdoor achteruit gaan.

Schaamte
Een leerling durft op school niet altijd over de scheiding te praten. Hij is bang om zielig gevonden te worden of raar. Soms kan hij of zij zich schamen omdat er zuiniger aan gedaan moet worden als gevolg van de scheiding.

Erbij willen horen
Een jongere wil graag bij de groep horen. Het wil niet anders zijn. Maar soms voelt het zich juist buitengesloten omdat zijn ouders gescheiden zijn en die van de andere kinderen niet.

Jaloezie
Jongeren met scheidende of gescheiden ouders, kunnen jaloezie ervaren als ze bij leeftijdsgenoten zijn waar het gezin nog intact is. Onder jaloezie zit verlangen. Het is belangrijk dat een jongere dit verlangen kan uiten. Anders kan het gevoel tot afgunst of nijd verworden.

Opluchting
Soms maken hun ouders al heel lang zoveel ruzie dat een scheiding een opluchting kan zijn. Naast alle andere gevoelens die er zijn.

Niets
Ook al hebben jongeren vaak veel verdriet van de scheiding, een verrassend groot aantal is toch in staat om door te leven als of er niets gebeurd is. Ze kunnen alle emoties opbergen totdat het veilig voelt om ze tevoorschijn te halen. Het kan echter ook dat een jongere opmerkelijk onaangedaan en sterk blijft overkomen, in dat geval is er soms reden tot zorg. Zie Wanneer zorgen maken.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_3.jpg

Soms voelt een jongere zich buitengesloten omdat zijn ouders gescheiden zijn en die van de andere kinderen niet.