Niet doen!

Scheiding13 -18 jaarDe scheiding is langer dan 1 jaar geledenNiet doen!

Denken dat een leerling het nu wel verwerkt heeft
In het eerste jaar gebeurt er meestal zoveel, dat jongeren vooral overleven. Pas na dat eerste jaar of nog (veel) later, gaan jongeren vaak rouwen om een scheiding.
Het rouwen om een scheiding gaat nooit helemaal over. Het is iets wat ze hun leven lang meedragen. Voor de een is die last zwaarder dan voor de ander.
Gelukkig kunnen de meeste scheidingskinderen zich desondanks toch gezond ontwikkelen. Maar voor de meeste jongeren blijft een scheiding tot in de lengte van jaren iets wat ingrijpt in hun leven.

Veel kinderen (en jongeren!) blijven de wens houden dat hun ouders weer bij elkaar komen, ook na jaren:


Verzwijgen
Verzwijg de scheiding en het verdriet niet maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt tieners niet. Belangrijk is wel dat u aansluit bij de leerling en dat het niet allemaal vanuit u komt. Leerlingen geven vaak signalen die u kunt oppakken.

Aandringen
Het is fijn als mensen vragen hoe het met je gaat en interesse in je tonen, vindt Jesse van 14 (zijn ouders scheidden 6 jaar geleden). Maar dring niet aan:


Met vrienden erbij
De meeste kinderen vinden het prettiger als hun leerkracht vraagt hoe het met ze gaat, als er geen andere kinderen bij zijn.
Jesse (14) vertelt waarom:

 

Eigen oordeel hebben
Stel, u bent principieel tegen scheidingen. Probeer uw eigen mening hierover opzij te zetten. Het is belangrijk dat u uw leerling kunt steunen als hij het moeilijk heeft. Hij mag niet de dupe van uw oordeel over scheidingen worden. 

Ouder vervangen
Probeer niet een vervangende ouder te zijn en met oplossingen voor de scheiding te komen. De pijn van een scheiding kunt u niet oplossen. Probeer wel het gevoel van uw leerling serieus te nemen. 

Partij kiezen
Kies geen partij voor een van de ouders. Ook niet als een van de ouders zich in uw ogen heel slecht gedraagt. Een kind is altijd loyaal en kan nooit kiezen tussen zijn ouders, doet u dat ook niet! Als u partij kiest, raakt u de jongere kwijt.

Veralgemeniseren
Veralgemeniseer een scheiding niet. Iedere scheiding is anders. En iedere tiener is anders.

Redder worden
Probeer geen redder van de jongere te worden en hem  te veel te helpen. U kunt hem zeker steunen. Maar hij moet zelf zijn oplossingen kunnen vinden. Anders wordt hij te afhankelijk van uw hulp. Het is aan u om de pijn van de leerling te kunnen verdragen.

Eigen emoties onderdrukken
U kunt een leerling beter ondersteunen als u uw eventuele eigen verdriet toelaat, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: ik ben ook verdrietig voor je omdat je dit allemaal moet meemaken. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg.

Corrigeren
Als een leerling met gescheiden ouders bijvoorbeeld zegt: ik haat mijn vader en die stomme vrouw van hem, corrigeer hem of haar dan niet. Luister naar de onderliggende boodschap en reageer daarop. Bijvoorbeeld: het is vast heel moeilijk om je vader met een andere vrouw te zien dan je eigen moeder. Ik kan me voorstellen dat je daar goed van baalt!
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_9.jpg

Een kind is altijd loyaal en kan nooit kiezen tussen zijn ouders. Doet u dat ook niet! Als u partij kiest, raakt u het contact met de jongere kwijt.