Veelgestelde vragen

Scheiding13 -18 jaarDe scheiding is langer dan 1 jaar geledenVeelgestelde vragen

Kan het lang duren dat de schoolprestaties lager zijn als gevolg van de scheiding?

Ja, vooral bij jongens kunnen de leerprestaties achteruitgaan. Bij meisjes blijven die meestal gelijk. Waarschijnlijk komt dat omdat zij meer praten over hun problemen, waardoor ze het beter verwerken.


De ouders van een mentorleerling zijn twee jaar geleden gescheiden. Ze hadden altijd al veel ruzie, maar momenteel lijkt het meer een oorlog. Mijn leerling lijdt er verschrikkelijk onder. Wat kan ik doen?

Nodig beide ouders uit voor een gesprek. Vertel hen wat u bemerkt bij hun kind. Vertel hen ook dat u zich zorgen maakt. U hoeft geen oplossingen aan te dragen, die kunnen ouders zelf bedenken. Als ze vragen of u tips heeft, dan kunt u ze adviseren om met een conflictbemiddelaar te gaan praten. Door hun conflicten te leren hanteren, kunnen ze veel schade bij hun kind(eren) voorkomen.


Onlangs kwam een stiefvader hier op school verhaal halen omdat wij informatie over zijn stiefdochter doorgeven aan de biologische vader. Deze is voor een groot deel uit beeld. Staat hij in zijn recht?

Nee, hij staat niet in zijn recht. Als de biologische vader of de vader die indertijd het kind geadopteerd of erkend heeft nog steeds het ouderlijk gezag heeft, heeft hij recht op informatie over zijn kinderen. Ook als de kinderen niet bij hem wonen en moeder met haar nieuwe partner voor de kinderen zorgt. Uitgangspunt daarbij is de wettelijk verplichting zoals die in art 1: 377 c van het Burgerlijk Wetboek is vastgelegd. Als de vader niet met het gezag belast is, hoeft u alleen informatie te verstrekken als hij hierom verzoekt.


Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_1.jpg

Heeft u ook een vraag over een kind dat met de scheiding van zijn of haar ouders te maken kreeg?
Stel uw vraag dan hier.