Denken

Scheiding4-6 jaarBelangrijk om te wetenDenken

WAT KUNNEN KINDEREN VAN 4-6 JAAR DENKEN TIJDENS EN NA EEN SCHEIDING?

Ik kan ze weer samenbrengen
Kinderen kunnen denken dat zij iets kunnen doen of denken waardoor hun ouders weer bij elkaar komen. Ook jaren na de scheiding en zelfs als een of beide ouders weer een nieuwe relatie heeft/hebben of een nieuw gezin.

Het is mijn schuld
Kleuters hebben de neiging om de schuld van gebeurtenissen bij zichzelf te leggen. Door hun denken of gedrag is iets ergs gebeurd. Een kleuter kan bijvoorbeeld denken dat zijn vader is weggegaan omdat hij altijd treuzelde bij het naar bed gaan. Een meisje van vijf kan vragen of papa weer terugkomt als ze belooft om niet meer stout te zijn.

Wat betekent het voor mij?
Kinderen in deze leeftijd denken sterk egocentrisch. Ze bekijken gebeurtenissen vanuit hun eigen standpunt en hebben moeite zich in het standpunt van een ander in te leven. In de situatie voor en na de scheiding vraagt het kind zich vooral af wat de scheiding voor hem of haar zal betekenen. "Komt papa dan nooit meer op mijn verjaardag?" is een vraag die kleuters als eerste kunnen stellen.

Angstaanjagende gedachten
Elke belangrijke gebeurtenis tijdens een scheiding kan in de beleving van kleuters een bron van intense, angstaanjagende gedachten zijn. Hun fantasie is ongebreideld.
Als een kleuter doorheeft dat papa echt ergens anders woont, kan hij zich van alles gaan afvragen. "Als papa ergens anders gaat wonen, dan houdt hij vast niet meer van me." Of: "Misschien gaat mama ook ergens anders wonen, wie zorgt er dan voor mij?" Als een kleuter hoort dat er een verhuizing aanstaande is als gevolg van de scheiding, kan hij denken dat hij al zijn knuffels en speelgoed moet achterlaten. Hij kan zelfs denken dat hij zijn opa en oma ook niet meer zal zien, omdat die straks niet meer weten waar hij woont.

Houden papa en mama ook niet meer van mij?
Kinderen zijn vaak bang dat hun ouders niet meer van hen houden. Het is voor hen belangrijk te horen dat hun papa en mama altijd van hen blijven houden.

Ik moet kiezen tussen papa en mama
Als ouders slecht over elkaar praten, raken kinderen verscheurd. Ze kunnen denken dat ze moeten kiezen. Bijvoorbeeld voor moeder; zij is immers in de steek gelaten door vader omdat hij verliefd is op iemand anders.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_2.jpg

Als een kleuter hoort dat hij gaat verhuizen als gevolg van de scheiding, kan hij denken dat hij al zijn knuffels en speelgoed moet achterlaten.