Gedrag

Scheiding4-6 jaarBelangrijk om te wetenGedrag

HOE KUNNEN KINDEREN VAN 4-6 JAAR ZICH GEDRAGEN TIJDENS EN NA EEN SCHEIDING?

Druk gedrag
Kinderen (jongens iets vaker) worden vaak drukker, geprikkelder en rustelozer. Ook kunnen ze groepsactiviteiten in de war gaan schoppen. Anderen worden juist kleine volwassenen.

Teruggetrokken gedrag
Sommige kleuters trekken zich terug en spelen minder met leeftijdsgenootjes. Ze zijn stiller en minder betrokken bij de groep.

Dwingend/veeleisend gedrag
Kleuters kunnen zich dwingender gaan gedragen dan eerst. Ook kunnen ze veeleisender worden. Vaak heeft dit te maken met onbewuste pogingen om de situatie thuis waarover ze geen controle hebben, te compenseren.

Aangepast gedrag
Anderen vertonen extreem aangepast gedrag. Ze zijn supernetjes en gehoorzaam en lezen soms zelfs andere kinderen de les.

(Te) veel rekening houden met ouders
Sommige scheidingkinderen hebben de neiging bij alles wat ze doen of niet doen, rekening te houden met hun ouders.
De ouders van Rose (18) scheidden toen ze 2 was. Ook zij hield al vanaf dat ze klein was voortdurend rekening met haar ouders:

Slechtere schoolprestaties
Ze besteden soms minder aandacht aan de werkjes die ze moeten maken.

Weinig emoties tonen
Sommige kinderen laten weinig van hun gevoelens zien; de scheiding lijkt hen op het eerste gezicht weinig te kunnen schelen. Meestal is het tegendeel waar. Ze weten zich geen raad met hun gevoelens en laten hun binnenkant voor wat het is. Of ze sluiten zich erg af voor hun gevoel als een soort overlevingsstratiegie.

Uitstellen van verdriet
Kleuters kunnen hun eigen verdriet uitstellen als een ouder door zijn of haar eigen verdriet emotioneel niet beschikbaar is. Het kind wacht tot het voldoende veiligheid ervaart om te rouwen.

Regressie
Kleuters kunnen terugvallen in oud gedrag. Ze kunnen zich wat kinderachtiger gedragen in de groep of gaan bijvoorbeeld weer duimen. Ook kunnen ze soms opeens weer in hun broek plassen. Of ze worden weer heel afhankelijk en vertonen claimend gedrag.

Ontkennen wat er is gebeurd
Kleuters kunnen hun pas ontdekte vermogen tot fantaseren ook gebruiken om te ontkennen wat er is gebeurd. Ze kunnen zichzelf wijsmaken dat papa (of mama) snel weer thuis komt of (de meest voorkomende fantasie) dat papa en mama over een tijdje weer gaan trouwen.
Met het ontkennen van de scheiding schuiven ze de realiteit nog een tijdje vooruit.'Zo wapenen ze zich tegen de pijn en het verdriet.

Minder goed concentreren
Kinderen kunnen vaker even wegdromen en er met hun gedachten niet bij zijn. Daardoor kunnen zij dingen die gezegd worden, missen of niet doorwerken als ze met een werkje bezig zijn.

Agressief gedrag
Kinderen kunnen zich agressiever gaan gedragen in de klas of op het schoolplein.

Als bepaald gedrag heel sterk aanwezig is of heel erg lang aanhoudt, kan dit reden tot zorg geven. Zie Wanneer zorgen maken.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_3.jpg

Sommige kinderen laten weinig van hun gevoelens zien; de scheiding lijkt hen op het eerste gezicht weinig te kunnen schelen. Meestal is het tegendeel waar.