Veelgestelde vragen

Scheiding4-6 jaarDe scheiding is langer dan 1 jaar geledenVeelgestelde vragen

De ouders van een kleuter uit mijn groep zijn al twee jaar uit elkaar. Ze maken nog steeds heel veel ruzie en ik merk dat hun dochtertje daar enorm onder lijdt. Wat kan ik doen?

Nodig beide ouders uit voor een gesprekje en deel uw zorgen met hen. Vertel ze wat het effect is van hun gedrag op hun kind en wat u daarvan ziet in de groep. U hoeft geen oplossing te geven, die kunnen ze zelf bedenken.


De ouders van een meisje uit mijn groep zijn al ruim een jaar gescheiden. Al die tijd heb ik weinig aan haar gemerkt, maar de laatste tijd zit ze heel erg slecht in haar vel. Ze is veel boos, huilt snel, plast regelmatig in haar broek en zondert zich vaak af van haar vriendinnetjes. Kan dit nog te maken hebben met de scheiding?

Ja, dat kan heel goed! Vaak stellen kinderen hun rouwproces na een scheiding uit. Zij hebben betrekkelijke rust en veiligheid nodig om te kunnen rouwen. En die is er vaak pas na een jaar of nog (veel) langer.


Een jongetje van vier jaar uit mijn klas woont om en om bij zijn vader en bij zijn moeder. Ik merk dat hij altijd op woensdag (de wisseldag) enorm druk is en snel boos en verdrietig. Op donderdag ook nog en daarna is hij weer ‘gewoon’. Moet ik dit de ouders melden?

Het is zeker belangrijk om het de ouders te laten weten, zonder oordeel. Wellicht ervaren ze thuis ook deze problemen en is het zinvol voor ze om de omgangsregeling tegen het licht te houden. Blijkbaar levert de wisseling veel stress op en  misschien kan daar iets aan veranderd worden.


Een meisje uit mijn groep vertelde in de kring dat haar vader niet meer verliefd is op zijn vriendin en dat zijn vriendin nu ergens anders woont. "Nu komen papa en mama weer bij elkaar." Ik viel totaal stil. Hoe had ik hierop kunnen reageren?

U had het kind kunnen vragen hoe dat voor haar is. U kunt zeggen: "Je zou het zo fijn vinden als mama en papa weer bij elkaar gaan wonen, he?"


Ik heb een tweeling in de groep van wie de ouders al een tijdje geleden gescheiden zijn. Het is een echte vechtscheiding, waardoor de kinderen de familie van vaderskant niet meer mogen zien. Ze missen hun oma en opa heel erg en ik merk dit vaak aan ze. Moet ik hierover communiceren met de ouders?

Als u met de ouders spreekt, is dit zeker een punt om te benoemen zonder dat u partij kiest. Vertel het zo neutraal mogelijk en vertel welk effect u ziet op de kinderen. Laat het aan hen over wat ze ermee doen.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_3.jpg

Heeft u ook een vraag over een kleuter die langer dan een jaar geleden met de scheiding van zijn of haar ouders te maken kreeg?
Stel uw vraag dan hier.