Veelgestelde vragen

Scheiding4-6 jaarDe scheiding is recent (< een jaar)Veelgestelde vragen

Is er in deze leeftijdscategorie een verschil tussen de reacties van jongens en meisjes?

Over het algemeen vertonen jongens wat meer boosheid na een scheiding en zullen zij zich eerder gaan afreageren. Meisjes doen dit soms ook wel, maar gaan vaker een beetje ‘moedertje’ spelen over andere kinderen en zich juist heel netjes en gehoorzaam gedragen.


Kunnen de schoolprestaties van kinderen na een scheiding achteruit gaan?

Ja, we zien regelmatig dat dit (tijdelijk) gebeurt. Onder andere omdat kinderen last kunnen krijgen van concentratieproblemen. Als ze een opdrachtje maken, zijn ze vaak sneller afgeleid.


Een van mijn leerlingen heeft te horen gekregen dat zijn ouders gaan scheiden. Hoe weet ik of hij het fijn vindt als ik erover begin?

Vraag het kind zelf wat het prettig vindt. Doe dit op een rustig moment en geef het kind bijvoorbeeld een troostcadeautje als u het ter sprake brengt. Misschien wil hij of zij dat u elke dag even vraagt hoe het gaat.  Of misschien wil het kind liever zelf naar u toekomen als hij of zij iets wil vertellen. Of nog anders. Vraag ook of het kind wil dat de klas het weet. En zo ja, wie het dan zal vertellen. Hij- of zijzelf of u.


Is het belangrijk dat de groep het weet als de ouders van een groepsgenoot gaan scheiden?

Vaak vindt een kleuter het fijn als de groep het weet. Soms ook niet. Vraag het!


Hoe vertel ik de kleuters dat de ouders van hun groepsgenootje gaan scheiden. Hoe breng je zoiets ter sprake?

U kunt het kindje vragen of hij of zij het zelf wil vertellen, in de kring bijvoorbeeld. Als het kindje wil dat u het vertelt, kunt u dat op verschillende manieren doen.
Met behulp van een boekje bijvoorbeeld, voor kleuters over scheiding. Na het voorlezen kunt u vertellen dat in de groep een kindje zit van wie de ouders gaan scheiden. De andere kinderen kunnen het kind daar dan iets over vragen als ze willen. (Wel van tevoren bespreken met het kind!).
U kunt vertellen dat het heel verdrietig is voor Annabel en vragen wie er ook wel eens iets verdrietigs heeft meegemaakt. Als er verschillende kinderen gereageerd hebben, kunt u vragen wat hen toen heeft geholpen om zich weer blij te voelen.
U kunt het betreffende kindje vragen of daar ideetjes bijzitten waar zij wat aan kan hebben. 
Voor  werkvormen met kopieerbladen om verdriet in de klas bespreekbaar te maken, klik hier.


Bij een meisje uit mijn klas zijn de kinderen bij de scheiding verdeeld over de ouders. Het meisje mist haar broertje enorm en geeft allerlei signalen. Er is geen echte bezoekregeling waardoor ze elkaar nauwelijks nog zien. Kan ik met de moeder (de vader zie ik niet meer) bespreken wat ik signaleer?

Dit kunt u zeker bespreken. Het is voor de moeder belangrijk om dit te weten en mogelijk actie te ondernemen. De verantwoordelijkheid ligt bij haar en haar ex-man. U kunt het alleen maar zo neutraal mogelijk bespreken met haar. Maak het zo concreet mogelijk.


Op de vorige ouderavond kwamen beide ouders opdagen, maar had vader zijn nieuwe vriendin meegenomen. Dit maakte de sfeer onaangenaam, waardoor ik op zie tegen de komende ouderavond. Wat kan ik doen?

U kunt bespreken of de ouders hun nieuwe partner willen thuislaten of u kunt twee afspraken maken. Dat laatste kost meer tijd, maar geeft minder spanning.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_.jpg

Heeft u ook een vraag over een kleuter die recent met de scheiding van zijn of haar ouders te maken kreeg?
Stel uw vraag dan hier.