Welkom

Scheiding7-9 jaarWelkom

Ieder kind gaat er vanuit dat zijn vader en moeder voor altijd bij elkaar blijven. Als ouders dan gaan scheiden, is dat voor kinderen meestal een groot verlies. Alles wat vertrouwd was, is plotseling anders.
Niet voor niets herinneren bijna alle kinderen en jongeren zich nog precies het moment waarop ze hoorden dat hun ouders gingen scheiden:

Het verwerken van de scheiding zou je ook een rouwproces kunnen noemen. 
Kinderen moeten zich ontwikkelen en tegelijkertijd de ingrijpende gebeurtenis die een scheiding is, verwerken. Dit is een zware en verwarrende opgave, waardoor de ontwikkeling of de verwerking van het kind in de knel kan komen.

Problemen voorkomen
Veel kinderen van gescheiden ouders ontwikkelen op enig moment (ernstige) problemen, zo blijkt uit onderzoek. Uit onderzoek blijkt ook dat begrip en ondersteuning van mensen uit de directe omgeving van deze kinderen kunnen helpen om deze problemen te voorkomen of te verminderen.

U bent belangrijk voor Jonge Helden
Bent u leerkracht of zorgmedewerker op een basisschool? Dan heeft u ook te maken met leerlingen van wie de ouders gaan scheiden of gescheiden zijn en is deze site bedoeld voor u. U kunt een belangrijke rol spelen bij de begeleiding en ondersteuning van uw leerlingen die met scheiding te maken hebben. U maakt uw leerlingen (bijna) dagelijks mee en kunt een vertrouwensband met ze opbouwen. Vaak is school voor jonge kinderen in een scheidingssituatie een veilige en prettige plek waar ze meestal graag naar toe gaan. Hier blijft voor hen alles hetzelfde, terwijl thuis alles anders lijkt. Zo kan de school een stabiliserende factor zijn.

Op deze site vindt u informatie over kinderen en scheiding, zodat u uw leerlingen nog beter kunt begrijpen. Daarnaast vindt u hier veel praktische tips en handreikingen waarmee u leerlingen die met scheiding te maken hebben of krijgen, nog beter kunt ondersteunen en begeleiden.

Advies op maat
Heeft u nog vragen die op deze website niet worden beantwoord? Vraag dan hier online persoonlijk advies.

Zorgen?
Als u de indruk heeft dat het niet goed gaat met een kind en denkt dat begeleiding van een professional bij het verwerkingsproces zinvol kan zijn, aarzel dan niet om uw zorg met ouders te delen. Ouders zien vaak niet hoe hun kind zich buitenshuis gedraagt en zijn blij met uw informatie - zolang deze zonder oordeel is. Als ouders uw zorg delen en begeleiding willen zoeken, kunt u hen wijzen op deze praktijkenzoeker.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
7_9_.jpg

U kunt een belangrijke rol spelen bij de begeleiding en ondersteuning van uw leerlingen die met scheiding te maken hebben.