Denken

Scheiding7-9 jaarBelangrijk om te wetenDenken

WAT KUNNEN KINDEREN VAN 7-9 JAAR DENKEN TIJDENS EN NA EEN SCHEIDING?

Ik kan ze weer samenbrengen
Kinderen kunnen het idee hebben dat zij iets kunnen doen of denken, waardoor hun ouders weer bij elkaar komen. Ook nog jaren na de scheiding en zelfs als een of beide ouders weer een nieuwe relatie of nieuw gezin heeft. 

Het is mijn schuld
Al zijn ze in veel opzichten al groot, kinderen van deze leeftijd hebben de neiging om de schuld van gebeurtenissen bij zichzelf te leggen. Ze denken dat hun gedrag de scheiding heeft veroorzaakt.
Daniëlle (13) was 8 toen haar ouders scheidden. Zij heeft heel lang gedacht dat het haar schuld was:

Een kind van deze leeftijd kan bijvoorbeeld denken dat de scheiding komt doordat het brutaal is geweest. Zijn ouders hadden ooit namelijk ruzie omdat ze het niet eens waren over de reactie van vader op zijn brutale gedrag. Het komt voor  dat kinderen zelf een reden creeëren voor iets wat ze niet kunnen verklaren. Kinderen voelen zich liever schuldig met dat gevoel als houvast, dan onschuldig en overgeleverd aan onvoorspelbare gebeurtenissen (uit: en de kinderen scheiden mee, G Neuman & P. Romanowski).

Houden papa en mama ook niet meer van mij?
Kinderen zijn vaak bang dat hun ouders ook niet meer van ze houden. Het is heel belangrijk dat zij horen dat hun papa en mama altijd van ze blijven houden.

Ik moet kiezen tussen papa en mama
Als ouders slecht over elkaar praten, raken kinderen verscheurd. Ze kunnen denken dat ze moeten kiezen. Bijvoorbeeld voor moeder; zij is immers in de steek gelaten door vader, omdat hij verliefd is op iemand anders.

Ik moet mijn verdriet verbergen
Als kinderen van deze leeftijd merken dat hun ouders verdrietig worden als zij verdrietig zijn, kunnen ze besluiten hun eigen verdriet op te bergen. Ook Danielle heeft dit (onbewust) gedacht:
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
7_9_3.jpg

Kinderen zijn vaak bang dat hun ouders ook niet meer van hen houden.