Gedrag

Scheiding7-9 jaarBelangrijk om te wetenGedrag

HOE KUNNEN KINDEREN VAN 7-9 JAAR ZICH GEDRAGEN TIJDENS EN NA EEN SCHEIDING?

Druk gedrag
Kinderen (jongens iets vaker) worden na een scheiding vaak drukker, geprikkelder en rustelozer. Ook kunnen ze groepsactiviteiten in de war gaan schoppen. Anderen worden juist kleine volwassenen.

Teruggetrokken gedrag
Sommige kinderen trekken zich terug en spelen minder met hun leeftijdsgenootjes. Ze zijn stiller en minder betrokken bij de groep.

Dwingend/veeleisend gedrag
Kinderen van deze leeftijd kunnen zich ook dwingender gaan gedragen dan eerst. Of ze kunnen veeleisender worden. Vaak heeft dit te maken met onbewuste pogingen om de situatie thuis, waarover ze geen controle hebben, te compenseren.

Aangepast gedrag
Er zijn kinderen die extreem aangepast gedrag vertonen. Ze zijn supernetjes en gehoorzaam en lezen zelfs soms andere kinderen de les.

(Te)veel rekening houden met ouders
Sommige scheidingkinderen hebben de neiging bij alles wat ze doen of niet doen, rekening te houden met hun ouders.
De ouders van Rose (18) scheidden toen ze 2 was. Ook zij hield voortdurend rekening met haar ouders:

Slechtere schoolprestaties
Ze besteden soms minder aandacht aan schoolwerk dat ze moeten maken.

Weinig emoties tonen
Sommige kinderen laten weinig hun gevoelens zien; de scheiding lijkt hen op het eerste gezicht niet veel te kunnen schelen. Meestal is het tegendeel waar. Ze weten zich geen raad met hun gevoelens en laten hun binnenkant voor wat het is. Of ze sluiten onderdrukken hun gevoel als een soort overlevingsstrategie.

Uitstellen van verdriet
Kinderen kunnen hun eigen verdriet uitstellen als een ouder door zijn of haar eigen verdriet emotioneel niet beschikbaar is. Het kind wacht tot het voldoende veiligheid ervaart om te rouwen.

Regressie
Kinderen kunnen terugvallen in oud gedrag. Ze kunnen zich wat kinderachtiger gedragen in de groep of bijvoorbeeld weer gaan duimen. Ook kunnen ze soms opeens weer in hun broek plassen of worden ze weer heel afhankelijk en vertonen claimend gedrag.

Ontkennen wat er is gebeurd
Kinderen kunnen voor zichzelf de scheiding ontkennen. Ze vertellen zichzelf dat papa (of mama) snel weer thuis komt wonen of (de meest voorkomende fantasie) dat papa en mama over een tijdje weer gaan trouwen.
Met het ontkennen van de scheiding schuiven ze de realiteit nog een tijdje vooruit. Ze wapenen zich zo tegen de pijn en het verdriet.

Minder goed concentreren
Kinderen kunnen vaker even wegdromen en er met hun gedachten niet bij zijn. Daardoor missen ze soms dingen die gezegd worden of werken ze niet door aan een werkje.

Agressief gedrag
Kinderen kunnen zich agressiever gaan gedragen in de klas of op het schoolplein.

Projecteren van eigen gedachten en gevoelens op jongere broertjes en zusjes
Het komt ook voor dat kinderen hun gevoelens verborgen willen houden. Zij praten liever over de gevoelens van hun broertje of zusje en het feit dat ze zich daar zorgen over maken. Vaak vertellen ze zo, indirect, iets over hun eigen gevoelens.

Als bepaald gedrag heel sterk aanwezig is of heel erg lang aanhoudt, kan dit reden tot zorg geven. Zie Wanneer zorgen maken.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
7_9_4.jpg

Sommige kinderen laten weinig hun gevoelens zien; de scheiding lijkt hen op het eerste gezicht niet veel te kunnen schelen. Meestal is het tegendeel waar.