Veelgestelde vragen

Scheiding7-9 jaarDe scheiding is langer dan 1 jaar geledenVeelgestelde vragen

De ouders van een meisje uit mijn groep zijn al twee jaar uit elkaar. Ze maken nog steeds heel veel ruzie en ik merk dat hun dochtertje daar enorm onder lijdt. Wat kan ik doen?
Nodig beide ouders uit voor een gesprekje en vertel hen je zorgen. Vertel hen wat het effect is op hun kind en wat u daarvan ziet in de groep. U hoeft geen oplossing te geven, die kunnen ze zelf bedenken. Als ze u om raad vragen, kunt u ouders adviseren om (professionele) hulp te zoeken bij het beheersen van hun conflicten.

De ouders van een meisje uit mijn groep zijn al twee jaar een jaar gescheiden. Ze is inmiddels verhuisd, haar moeder heeft een nieuwe partner en ook haar vader heeft sinds kort een vriendin. Het lijkt erop dat alles weer in rustig vaarwater terecht is gekomen.  En toch is mijn leerling de laatste tijd veel boos, ze huilt snel, en zondert zich vaak af van haar vriendinnetjes. Kan dit nog te maken hebben met de scheiding?
Ja dat kan heel goed! Vaak stellen kinderen hun rouwproces over een scheiding uit. Zij hebben betrekkelijke rust en veiligheid nodig om te kunnen rouwen. En die is er vaak pas na een jaar of nog (veel) langer.

De moeder van een meisje uit mijn klas heeft aangegeven dat zij haar nieuwe partner mee wil nemen naar het 10-minutengesprek. Moet ik dit goed vinden?
Adviseer moeder om het met vader te bespreken. Als hij er geen probleem mee heeft, kunt u het zo doen. Als hij er moeite mee heeft, kunt u het beste het gesprek voeren met vader en moeder samen of twee gesprekken voeren. Een met vader en een met moeder en haar partner. Dit kost meer tijd, maar scheelt veel spanning.

Kan het lang duren dat de schoolprestaties lager zijn als gevolg van de scheiding?
Vooral bij jongens kunnen de leerprestaties achteruitgaan. Onderzoek toont aan dat bij 6-12 jarige jongens vijf jaar na de scheiding de leerprestaties nog steeds lager zijn. Bij meisjes blijven die meestal gelijk. Waarschijnlijk komt dat omdat zij meer praten over hun problemen, waardoor ze die beter verwerken. Jongens missen ook hun vader meestal erg; de persoon die in de meeste gevallen uit huis is gegaan.

In wat voor gevallen zijn er op de lange termijn nog nadelige effecten?
In het algemeen is het zo, dat hoe meer en hoe heftiger de ruzies tussen de ouders zijn (geweest), hoe meer of heftiger deze reacties kunnen zijn.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
7_9_.jpg

Heeft u ook een vraag over een kind dat recent met de scheiding van zijn of haar ouders te maken kreeg?
Stel uw vraag dan hier.