Veelgestelde vragen

Scheiding7-9 jaarDe scheiding is recent (< een jaar)Veelgestelde vragen

Ik merk dat een meisje uit mijn klas het heel erg moeilijk heeft met de scheiding van haar ouders. Ze is erg somber, wil nergens aan meedoen en heeft elke dag wel een pijntje. Is dit wel een normale reactie op een scheiding?
Een scheiding is enorm ingrijpend voor elk kind. De gedragingen die u beschrijft, kunnen tijdelijk ‘normaal’ zijn bij kinderen die met zo’n groot verdriet te maken krijgen. Als het langer dan een aantal weken of hooguit maanden aanhoudt, is het verstandig om met beide ouders te delen wat u merkt. U kunt aangeven dat u zich zorgen maakt en dat advies of begeleiding bij een deskundige op dit gebied mogelijk raadzaam is.

De moeder van een meisje uit mijn groep (groep 5) heeft mij een maand geleden verteld dat vader verhuisd is en dat de ouders gaan scheiden. Ze hebben het hun kinderen samen verteld. Het meisje vertelt in de klas echter dat haar vader voor zijn werk ergens anders woont en binnenkort weer terugkomt. Hoe moet ik hiermee omgaan?
Waarschijnlijk houdt dit meisje de realiteit nog even op afstand door zichzelf en anderen wijs te maken dat haar vader gewoon weer terug komt. Zo beschermt zij zichzelf. Deel met de ouders dat dit het geval is en adviseer hen om samen nogmaals in een gesprekje duidelijk te maken dat papa en mama echt gaan scheiden en niet meer bij elkaar komen. Hoe verdrietig dat ook voor haar is. En hoe graag ze ook zou willen dat papa gewoon over een tijdje weer thuis komt wonen.

Is het belangrijk dat de groep het weet, als de ouders van een groepsgenoot gaan scheiden?
Vaak vindt een kind het fijn als de groep het weet. Soms ook niet. Vraag het!

Hoe vertel ik de groep dat de ouders van hun groepsgenootje gaan scheiden? Hoe breng je zoiets ter sprake?
U kunt het kind vragen of hij of zij het zelf wil vertellen, in de kring bijvoorbeeld. Als het kindje wil dat u het vertelt, kunt u dat op verschillende manieren doen.
Met behulp van een boekje bijvoorbeeld, voor kinderen van deze leeftijd over scheiding (bijvoorbeeld 
Julia heeft twee huizen of Koffer-Koen). Na het voorlezen kunt u vertellen dat in de groep een kindje zit van wie de ouders gaan scheiden. De andere kinderen kunnen het kind daar dan iets over vragen als ze willen. (Wel van tevoren bespreken met het kind!).
U kunt vertellen dat het heel verdrietig is voor … en vragen wie er ook wel eens iets verdrietigs heeft meegemaakt. Als er verschillende kinderen gereageerd hebben, kunt u vragen wat hen toen heeft geholpen om zich weer blij te voelen.
U kunt het betreffende kindje vragen of daar ideetjes bij zitten waar het wat aan kan hebben.
Een aantal werkvormen met kopieerbladen om verdriet in de klas bespreekbaar te maken, vindt u
hier.

Ik heb als leraar soms de neiging me als een soort vader van Joey, een Jonge Held in mijn klas, op te stellen. Zijn vader is naar Amerika vertrokken en heeft nooit meer iets van zich laten horen. Is dat eigenlijk wel goed?
Nee, wees daar voorzichtig mee. Steun hem zo goed mogelijk als u merkt dat hij daar behoefte aan heeft, maar probeer niet zijn vader te vervangen.

Ik merk dat ik af en toe wat meer gedoog van een kind uit mijn klas met gescheiden ouders dan bij de anderen. Is dat een juiste houding?
Nee. Blijf duidelijke grenzen stellen, die geven hem veiligheid. En daar heeft hij erge behoefte aan. Begrens wel liefdevol en begripvol.

Op de vorige ouderavond kwamen beide ouders opdagen, maar had vader zijn nieuwe vriendin bij zich. Dit maakte de sfeer onaangenaam, waardoor ik op zie tegen de volgende ouderavond die binnenkort is. Wat moet ik doen?
U  kunt vragen of de ouders hun nieuwe partner willen thuislaten of u kunt twee afspraken maken. Dat laatste kost meer tijd, maar geeft minder spanning.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
7_9_.jpg

Heeft u ook een vraag over een kind dat recent met de scheiding van zijn of haar ouders te maken kreeg?
Stel uw vraag dan hier.